Huawei gelişmiş yapay zeka çiplerinde kritik ilerleme sağladı
Çinli teknoloji devi Huawei, gelişmiş yapay zeka (AI) çiplerinin üretiminde önemli bir atılım gerçekleştirerek, Çin'in kendi ileri seviye yarı iletkenlerini üretme hedeflerine ciddi destek verdi.
Financial Times'ın şirket içerisindeki iki farklı kaynağa dayandırdığı haberine göre Huawei, üretim hattında çalışan ve kullanılabilir durumda olan AI çiplerinin oranını ifade eden "verimlilik" yüzdesini yaklaşık yüzde 40 seviyesine yükseltti. Bu oran, yaklaşık bir yıl önceki yüzde 20 seviyesinin iki katına denk geliyor.
Son dönemde piyasaya sürülen Ascend 910C işlemcileri, önceki nesil olan 910B işlemcilerine göre çok daha yüksek performans sağlıyor. Üretim verimliliğindeki bu artış sayesinde Huawei'nin Ascend çip üretim hattı ilk kez kâr etmeye başladı. Şirket, çip üretimindeki verimliliğini, benzer çiplerin üretiminde sektörde standart kabul edilen yüzde 60 seviyesine çıkarmayı hedefliyor.
ABD yaptırımlarına rağmen önemli başarı
Bu gelişme, ABD'nin Çin’in hassas teknolojileri geliştirme yeteneğini sınırlamak amacıyla uyguladığı ihracat kontrollerine rağmen gerçekleşti. Çin hükümeti, ülkenin yapay zeka altyapısını güçlendirmek amacıyla yerli teknoloji firmalarını ABD’li çip devi Nvidia'nın ürünlerinden uzaklaşarak Huawei çiplerini satın almaya teşvik ediyor. Ancak Nvidia hâlen Çin pazarında açık ara lider konumda bulunuyor.
Huawei’nin kurucusu Ren Zhengfei, geçtiğimiz hafta Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'e yaptığı açıklamada, Çin'in uzun yıllardır endişe ettiği "çekirdek ve ruh eksikliği" sorununun hafiflediğini belirterek, "Daha güçlü bir Çin’in daha hızlı yükseleceğine inanıyorum" dedi. 1999 yılında dönemin teknoloji bakanının dile getirdiği bu ifadede, "çekirdek" yarı iletkenleri, "ruh" ise işletim sistemlerini ifade ediyor.
Huawei'nin bu başarısı, Çin'in gelişmiş çip üretiminde tamamen bağımsız hale gelme hedefine büyük katkı sağlıyor. Dünyanın önde gelen çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), 2020 yılında ABD’nin yaptırımları nedeniyle Huawei’nin Ascend çiplerinin üretimini durdurmuştu.
Uzmanlar Huawei’nin ticari olarak rekabetçi olduğunu belirtiyor
Yarı iletken analiz şirketi Creative Strategies'den analist Austin Lyons, Huawei’nin ulaştığı yüzde 40 verimlilik oranının, Nvidia'nın H100 AI işlemcisini üreten TSMC’nin tahmini yüzde 60 verimlilik oranıyla kıyaslanabilir olduğunu ve Huawei’nin ürününün yüzde 40 oranıyla bile ticari olarak rekabet edebileceğini söyledi.
Huawei, ABD’nin yaptırımları altında bulunan Çinli Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) ile ortak çalışarak Ascend çiplerinin üretimini yeniden başlattı. SMIC, en gelişmiş çip üretim ekipmanları olan EUV (aşırı ultraviyole) litografi makinelerine erişimi bulunmamasına rağmen, gelişmiş çipleri kendi geliştirdiği N+2 üretim süreciyle üretiyor.
Üretim kapasitesi artıyor ancak Nvidia hâlâ önde
Huawei, Shenzhen merkezli tesislerinde bu yıl 100 bin Ascend 910C ve 300 bin Ascend 910B işlemci üretmeyi planlıyor. Geçtiğimiz yıl ise yalnızca 200 bin adet 910B çip üretilmiş, 910C’nin seri üretimi gerçekleşmemişti. Ancak bu rakamlar, Nvidia’nın Çin’e yalnızca daha düşük kapasiteli H20 çiplerini satabilmesine rağmen, Çin’de Huawei’den daha fazla AI çipi satmaya devam edeceğini gösteriyor. SemiAnalysis şirketinin verilerine göre Nvidia, geçen yıl Çin’e sattığı 1 milyon H20 çipinden 12 milyar dolar gelir elde etti.
Müşteriler Nvidia'dan vazgeçmekte zorlanıyor
Huawei, müşterilerini Nvidia'dan uzaklaştırmak konusunda çeşitli zorluklarla karşı karşıya. Nvidia’nın Cuda yazılımı, Huawei’nin sunduklarından daha kolay kullanılabilir ve hızlı veri işleme kapasitesiyle öne çıkıyor. Ayrıca Ascend 910B modelinin, büyük ölçekli AI model eğitiminde çipler arası bağlantı ve bellek sorunları nedeniyle verimli olmadığı belirtiliyor. Huawei, bu sorunları yeni 910C serisinde çözmek için ortaklarıyla çalışmaya devam ediyor.
Buna rağmen Huawei, eğitilmiş AI modellerini çalıştırmakta kullanılan "çıkarım" çipleri pazarında Nvidia'nın en güçlü rakibi haline geldi. Ancak potansiyel müşteriler, Huawei’nin büyük devlet destekli bulut hizmeti sağlayıcılarına öncelik vermesi nedeniyle tedarik sıkıntısı yaşadıklarını ifade ediyor.
Sektörden bir kaynak, Huawei’nin şu anda Çin'de üretilen AI çiplerinin yüzde 75’inden fazlasını oluşturduğunu, küçük rakiplerin ise SMIC’in gelişmiş üretim kapasitesine erişimde Huawei ile rekabet etmekte zorlandığını belirtti.
"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak
Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi
-