Finlandiya sekizinci kez dünyanın en mutlu ülkesi: Türkiye listede 94. sırada
Dünya Mutluluk Raporu'nun 2024 yılı sonuçları açıklandı. Finlandiya, üst üste sekizinci kez dünyanın en mutlu ülkesi olarak birinci sırada yer aldı. Danimarka, İzlanda, Norveç ve İsveç gibi İskandinav ülkeleri de ilk 10'da kendine yer buldu. Raporda, Türkiye ise 94. sırada yer alırken, özellikle gençlerin sosyalleşme oranlarındaki düşüklük dikkat çekti.
Finlandiya'nın mutluluk sırrı: Güven, iyimserlik ve sosyal destek
Gallup'un genel müdürü Ilana Ron Levey, Finlandiya'nın listede üst sıralarda yer almasının nedenlerini açıkladı. Finlandiya'nın "başkalarına duyulan inanç", geleceğe dair iyimserlik, kurumlara güven ve arkadaşlarla aileden gelen destek gibi faktörlerle öne çıktığını belirtti. Ron Levey, "Finlandiya, refah eşitsizliğinin daha az olduğu bir ülke. İnsanlar hayatlarından memnuniyet konusunda daha fazla fikir birliğine sahip" dedi.
Rapor, ülkeleri sıralarken 2022-2024 yılları arasında yapılan yaşam değerlendirmeleri ve Gallup Dünya Anketi'ndeki Cantril merdiveni sorusuna verilen yanıtları baz aldı. Katılımcılardan, mümkün olan en iyi hayatı 10, en kötü hayatı ise 0 olarak düşündükleri bir merdiven hayal etmeleri ve mevcut yaşamlarını bu ölçekte derecelendirmeleri istendi. Raporda ayrıca kişi başına düşen GSYİH, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi, özgürlük, cömertlik ve yolsuzluktan uzak olma gibi altı değişken de dikkate alındı.
Türkiye, gençlerin sosyalleşemediği ülkeler arasında
Türkiye, raporda 94. sırada yer alırken, özellikle gençlerin sosyalleşme oranlarındaki düşüklük dikkat çekti. Rapora göre Türkiye, gençlerin sosyalleşemediği ülkeler arasında sondan üçüncü sırada yer aldı. Sosyalleşmenin kalitesi bakımından ise son sırada bulunuyor. Bu durum, gençlerin hayatlarından memnuniyet oranlarını da olumsuz etkiliyor.
Türkiye, nüfusa oranla en fazla mülteciye sahip ülkelerden biri olarak da öne çıkıyor. Resmi rakamlara göre yaklaşık 3,6 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'de, mültecilerin nüfusa oranı yüzde 4,2. Bu durum, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı üzerinde de önemli bir etkiye sahip.
Türkiye İstatistik Kurumu da geçtiğimiz günlerde 2024 Yaşam Memnuniyeti Araştırması'na göre mutlu olduklarını söyleyenlerin oranı 2023'e göre azalarak yüzde 49,6 oldu. TÜİK'e göre insanların yaşamındaki en büyük sorun hayat pahalılığı olarak gösteriliyor.
ABD'nin mutluluk sıralaması düşüyor
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), bu yılki raporda ilk 10'a giremezken, geçen yılki 23. sıradan 24. sıraya geriledi. Ron Levey, bu düşüşü kısmen 30 yaşın altındaki gençlerin hayatlarından memnuniyet oranlarının azalmasına bağladı. "Gençler, arkadaşları ve aileleri tarafından daha az desteklendiklerini, yaşam seçimlerini yapmakta daha az özgür olduklarını ve yaşam standartları konusunda daha az iyimser olduklarını hissediyor" dedi.
Rapor, Amerikalıların giderek daha fazla yalnız yemek yediğini de ortaya koydu. 2023 yılında, yaklaşık her 4 Amerikalıdan 1'i bir önceki gün tüm yemeklerini yalnız yediğini bildirdi. Bu oran, 2003 yılına kıyasla yüzde 53 artış gösterdi. "Yalnız yemek yemek her yaş grubu için daha yaygın hale geldi, ancak özellikle gençler arasında bu eğilim daha belirgin" denildi.
Sosyal bağlantılar mutluluğun anahtarı
Ron Levey, sosyal bağlantıların mutluluk üzerindeki etkisine dikkat çekti. "Mutluluk, çok daha fazla güven, sosyal bağlantılar, ilişkiler ve tüm bu farklı boyutlarla ilgilidir. Sadece GSYİH veya daha yüksek maaşlarla değil" dedi. En mutlu ülkeleri ayırt eden şeyin, güçlü ilişkilere güven, geleceğe dair iyimserlik, cömertlik eylemleri ve başkalarının iyi niyetine inanmak olduğunu vurguladı.
Kosta Rika ve Meksika ilk kez ilk 10'da
Kosta Rika ve Meksika, bu yıl ilk kez ilk 10'a girerek dikkat çekti. Ron Levey, bu durumun, insanları mutlu etmek için dünyanın en zengin ülkelerinden biri olmanın gerekmediğini gösterdiğini söyledi. "Temel ekonomik ihtiyaçlar karşılandığında yüksek yaşam değerlendirmesi mümkündür. Tüm ülkeler için bir mesaj, nüfusunuzun hayatlarından memnun olması ve güçlü bir yaşam değerlendirmesine sahip olması için zenginliğin yeterli olmadığıdır" dedi.
Dünyanın en mutlu 10 ülkesi
- Finlandiya
- Danimarka
- İzlanda
- İsveç
- Hollanda
- Kosta Rika
- Norveç
- İsrail
- Lüksemburg
- Meksika
Danimarka'nın mutluluk formülü
Danimarka, 2025 yılı için dünyanın en mutlu ikinci ülkesi seçildi. Ülke, Dünya Mutluluk Raporu'nda on yılı aşkın süredir ilk 10'da yer alıyor. Finlandiya ve diğer İskandinav ülkeleri gibi Danimarka da sosyal güvenlik ağı ve sosyal bağlantılar sunuyor. Gençler, bu ülkelerde hayatları hakkında daha iyimser hissediyor.
Danimarka'da insanlar dünyanın en yüksek vergilerini ödüyor olsa da — gelirlerinin yarısına kadar — bu durum, ülkede çoğu sağlık hizmetinin ücretsiz olması, çocuk bakımının sübvanse edilmesi, üniversite öğrencilerinin öğrenim ücreti ödememesi ve eğitimleri sırasında masraflarını karşılamaya yardımcı olacak burslar almalarıyla dengeleniyor. Ayrıca, yaşlılar emekli maaşı alıyor ve bakım yardımcıları sağlanıyor.
OECD Daha İyi Yaşam Endeksi'ne göre, Danimarka işler, eğitim, sağlık, çevre kalitesi, sosyal bağlantılar, sivil katılım ve yaşam memnuniyeti konularında ortalamanın üzerinde performans gösteriyor. Danimarka, OECD ve NATO'nun kurucu üyesi olarak da öne çıkıyor.
"Haberler" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak
Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi
-