;
Arama

Elon Musk istemişti: Dr. Grok’a sağlık verilerinizi yüklemek doğru mu?

Elon Musk, X kullanıcılarının sağlık verilerini Grok’a yüklemelerini istemiş, böylece sohbet robotunun bu verileri yorumlamayı öğreneceğini söylemişti. Ancak hem doktorlar hem de uzmanlar bu geliştirme konusunda soru işaretlerine sahip.

30 Kasım 2024, 01:19 ÖS GÜNCELLENDİ
Elon Musk istemişti: Dr. Grok’a sağlık verilerinizi yüklemek doğru mu?
Depophotos

Elon Musk, sahini olduğu sosyal medya platformu X’teki kullanıcılardan sağlık verilerini yapay zeka robotu Grok’a yüklemelerini istedi. Musk, böylece X'in yapay zeka sohbet robotu Grok'un bunları nasıl yorumlayacağını öğrendiğini belirtti.

Musk’ın bu çağrısı, sosyal medya platformunda karşılık buldu ve birçok kullanıcı MR, kan tahlili, tomografi, ultrason ve röntgen gibi sağlık verilerini ve test sonuçlarını yapay zeka robotuna yükledi.

Sosyal medya kullanıcıları Grok’un test sonuçlarını doğru değerlendirdiğini söyledi. Bir kullanıcı, kan testi sonuçlarını başarıyla analiz ettiğini, başka biri ise meme kanserini tespit ettiğini bildirdi. Ancak doktorlar Grok’un başarısı konusunda aynı fikirde değildi. Bir doktor, tüberkülozu, fıtık olarak yorumladığını söyledi. Başka bir örnekte ise Grok, iyi huylu bir meme kisti mamogramını testislerin görüntüsüyle karıştırdı.

Perspektif

Musk, yıllardır sağlık hizmeti ve yapay zeka arasındaki ilişkiyle ilgileniyor. 2022'de beyin çipi girişimi Neuralink'i piyasaya sürmüştü. Musk, şubat ayında şirketin, bir kullanıcının zihniyle bir bilgisayar faresini hareket ettirmesine olanak tanıyan bir elektrotu başarıyla yerleştirdiğini iddia etti. Ve Grok'u piyasaya sürmeye yardımcı olan Musk'ın teknoloji girişimi xAI, mayıs ayında 6 milyar dolarlık bir yatırım finansman turu topladığını duyurdu. Bu, Musk'a sağlık hizmeti teknolojilerine yatırım yapmak için bol miktarda sermaye sağladı, ancak Grok'un tıbbi ihtiyaçları karşılamak için nasıl daha fazla geliştirileceği belirsiz.

Dr. Grok'la ilgili sorunlar

Musk'ın yapay zekasını tıbbi teşhisler koyacak şekilde eğitme konusundaki “yüce hedefi” de uzmanlar tarafından riskli olarak değerlendiriliyor. Yapay zeka, karmaşık bilimleri daha erişilebilir hale getirmek ve yardımcı teknolojiler yaratmak için giderek daha fazla kullanılırken Grok'a bir sosyal medya platformundan veri kullanmayı öğretmek hem Grok'un doğruluğu hem de kullanıcı gizliliği konusunda endişeler doğuruyor.

Sağlık teknolojisi firması Avandra Imaging'in CEO'su Ryan Tarzy, Fast Company ile yaptığı bir röportajda, kullanıcıların kimlik bilgileri gizlenmiş hasta verilerinin bulunduğu güvenli veri tabanlarını kaynak almak yerine doğrudan insanlardan veri girmelerini istemenin, Musk'ın Grok'un gelişimini hızlandırma yolu olduğunu söyledi. Ayrıca, bilgiler, görüntülerini ve testlerini yüklemeye istekli olan sınırlı sayıda kişiden geliyor; bu da yapay zekanın daha geniş ve daha çeşitli tıbbi manzarayı temsil eden kaynaklardan veri toplamadığı anlamına geliyor.

Sosyal medyada paylaşılan tıbbi bilgiler, hastaların özel bilgilerinin rızaları olmadan paylaşılmasını engelleyen federal yasa olan Sağlık Sigortası Taşınabilirliği ve Sorumluluk Yasası'na (HIPAA) bağlı değil. Bu da bir kullanıcı paylaşmayı seçtikten sonra bilgilerin nereye gittiği konusunda daha az kontrol olduğu anlamına gelir.

Tarzy, "Bu yaklaşımın, hasta kimliklerinin yanlışlıkla paylaşılması da dahil olmak üzere sayısız riski var" diyor.

New York Times’a konuşan Pensilvanya Üniversitesi'nde tıbbi etik ve sağlık politikası yardımcı doçenti olan Matthew McCoy'a göre, Grok'un sunabileceği gizlilik tehlikeleri tam olarak bilinmiyor çünkü X, halk tarafından bilinmeyen gizlilik korumalarına sahip olabilir:

"Bireysel bir kullanıcı olarak sağlık verilerine katkıda bulunmaktan rahat hisseder miyim? Kesinlikle hayır."


"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Almanya küresel çip rekabetine dahil olabilmek için yeni yatırımlar planlıyor

    forbes.com.tr
    Almanya küresel çip rekabetine dahil olabilmek için yeni yatırımlar planlıyor

  • Türkiye'deki işletmelerin yapay zeka kullanımı artıyor

    forbes.com.tr
    Türkiye'deki işletmelerin yapay zeka kullanımı artıyor

  • Jamie Dimon: Yapay zeka mesai saatlerini 3,5 güne düşürecek

    forbes.com.tr
    Jamie Dimon: Yapay zeka mesai saatlerini 3,5 güne düşürecek

  • İşverenlerin yüzde 70'inden fazlası yapay zeka becerilerini deneyime tercih ediyor

    forbes.com.tr
    İşverenlerin yüzde 70'inden fazlası yapay zeka becerilerini deneyime tercih ediyor

  • Şirketler üretken yapay zekayı sürdürülebilir teknolojiler için kullanıyor

    forbes.com.tr
    Şirketler üretken yapay zekayı sürdürülebilir teknolojiler için kullanıyor

  • Microsoft, yapay zeka güvenliğini artırmak için yarışma düzenliyor

    forbes.com.tr
    Microsoft, yapay zeka güvenliğini artırmak için yarışma düzenliyor

Yazarlar

Çok Okunanlar