Ekonomi yönetiminden ABD'nin vergilerine yönelik açıklamalar
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ABD’nin ithalata getirdiği ilave gümrük tarifelerine ve son dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İki bakan da küresel ekonomideki yavaşlamanın Türkiye’nin ihracatı üzerinde risk yaratabileceğine dikkat çekerek, düşük tarife oranının bazı sektörlerde rekabet avantajı sağlayabileceğini belirtti.
Şimşek: Zayıf küresel büyüme ihracatımızda risk oluşturuyor
Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından mart ayı dış ticaret rakamlarını paylaştı ve ABD’nin yeni tarife artışlarına değindi. Yıllık dış ticaret açığının mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre 7,3 milyar dolar iyileşerek 84,5 milyar dolara gerilediğini aktaran Şimşek, “Gün eksiğine rağmen martta ihracat yıllık yüzde 3,2 artarken enerji hariç ithalat artışı yüzde 0,8 olarak kayıtlara geçti” bilgisini verdi.
ABD’nin yeni tarife artışlarının küresel büyümeyi olumsuz etkilemesinin piyasalardaki risk algısını artırdığını ve emtia fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı yarattığını vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:
“Zayıf küresel büyüme, ihracatımız üzerinde risk oluştururken ülkemizin görece düşük tarife oranı bazı sektörlerde mukayeseli avantaj sağlayabilecektir. Diğer taraftan emtia fiyatlarındaki gerileme ve sıkılaşan yurt içi finansal koşulların ithalatı zayıflatması beklenmektedir. Sürdürülebilir cari açık hedefimiz doğrultusunda üretimi ve ihracatı desteklemeye devam edeceğiz.”
Bolat: Türkiye, ABD tarafından uygulanan en düşük vergi oranına tabi tutuluyor”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise Türkiye’nin, ABD’nin aldığı karar kapsamında asgari yüzde 10 oranındaki ilave gümrük vergisine tabi tutulduğunu ve bunun en düşük oranlardan biri olduğunu ifade etti. Bolat, çok sayıda ülkeye uygulanan daha yüksek oranlara işaret ederek örnek olarak Çin’in yüzde 34, Avrupa Birliği’nin yüzde 20, Vietnam’ın yüzde 46, Japonya’nın yüzde 24 ve Kamboçya’nın yüzde 49 oranında ek vergi ödeyeceğini belirtti.
ABD’nin sanayisini yeniden canlandırmak, dış ticaret açığını azaltmak ve yatırımları çekmek amacıyla aldığı bu kararın küresel tedarik zincirlerinde değişim yaratacağını vurgulayan Bolat, Türkiye’nin bu süreçte ABD ile ticari ilişkileri daha da derinleştirmek istediğini söyledi. “Tekstil, hazır giyim ve makine gibi sektörlerde hazırlıklarımız devam ediyor” diyen Bolat, yeni dönemde “kazan-kazan” ilkesine dayalı bir iş birliği modeli hedeflediklerini aktardı.
Bolat ayrıca, mayıs ayında Washington’da düzenlenecek Türk-Amerikan Konferansı’na katılarak ABD Ticaret Bakanı ve ABD Ticaret Temsilcisi ile resmi temaslarda bulunacağını duyurdu. Görüşmelerde ikili ticaretin serbestleştirilmesi ve mevcut vergi yüklerinin kaldırılması gibi başlıkların ele alınmasının beklendiğini dile getirdi.
Hedef 100 milyar dolarlık ticaret
Bakan Bolat, 2024 yılında Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin yüzde 4,7 artarak 35,2 milyar dolara ulaştığını hatırlattı. Bolat, ABD’nin Türkiye’nin ihracatında ikinci sırada yer aldığını ve iki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hedefi doğrultusunda çalışmaların kesintisiz sürdürüleceğini sözlerine ekledi.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-