;
Arama

Çinli yetkililer DeepSeek’i kucaklamak için sıraya giriyor

DeepSeek’in kurucusunun Çin lideri Şi Cinping ile görüşmesinden bu yana ülke çapındaki devlet kurumları şirketin yapay zeka teknolojisini kullandıklarını göstermek için birbirleriyle yarışıyorlar.

18 Mart 2025, 12:03 Güncelleme: 18 Mart 2025, 16:36
Çinli yetkililer DeepSeek’i kucaklamak için sıraya giriyor
Çin'de dev bir ekranda Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in DeepSeek'in kurucusu Liang Wenfeng ile el sıkıştığı haber görüntüleri gösteriliyor, 17 Şubat 2025

Çinli yapay zeka start-up'ı DeepSeek'in kurucusu geçen ay Çin lideri Şi Cinping ile el sıkıştığından beri, ülkenin dört bir yanındaki yetkililer şirketin teknolojisini nasıl kullandıklarını göstermeye çalışıyorlar. Adliye yetkilileri DeepSeek'i dakikalar içinde yasal karar taslakları hazırlamak için kullanıyor. Çin'in doğusundaki Fuzhou'da bir hastanedeki doktorlar tedavi planları önermek için kullanıyor. Çin'in güneyindeki Meizhou'da, bir devlet yardım hattına DeepSeek cevap veriyor. Hong Kong yakınlarındaki Shenzhen kentinde, kayıp olduğu bildirilen ya da kaybolan kişileri arayan yetkililer, DeepSeek'i kullanarak güvenlik kamerası görüntülerini analiz ettiklerini ve en az 300 vakada bu kişilerin izini bulabildiklerini söyledi.

Teknolojinin Çin bürokrasisi tarafından coşkuyla benimsenmesi kısmen, Şi’nin bir şeye onar verdiğinde yaşananları yansıtıyor. Ancak bu aynı zamanda Şi'nin yapay zeka ve süper bilgisayarlar gibi ileri teknolojileri Çin'in bir gün teknoloji süper gücü olarak ABD'nin önüne geçmesi vizyonunun merkezine koymasından bu yana geçen yıllarda yarattığı ivmeyi de gösteriyor. DeepSeek'in ortaya çıkışı, Çinli bir şirketin gelişmiş bir yapay zeka sistemi üretmesinin mümkün olduğunu gösterdi ve ABD'nin stratejik teknolojideki liderliğini azalttı.

Toplantı hükümet onayının işaretiydi


DeepSeek'in yükselişi, Çin için ekonomik açıdan istikrarsız bir dönemde iyi bir haber oldu. DeepSeek'in kurucusu Liang Wenfeng'in Şi'nin Pekin'de iş dünyası liderleriyle yaptığı bir toplantıya dahil edilmesi, Çin hükümetinden üst düzey bir onay işaretiydi. Nanjing'deki Southeast Üniversitesi'nde yapay zeka uzmanı olan Huang Guangbin, “Bu, Çin hükümetinin işleri yapma tarzıdır. Yeni teknolojileri reddetmiyorlar. Onu çok cesurca teşvik edeceklerdir” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda yerel Komünist Parti komiteleri ve polis departmanları çalışanları DeepSeek kullanımı konusunda eğitim oturumları düzenledi. Lojistik şirketleri ve otel grupları çalışanlarını DeepSeek'i grafik tasarım ve müşteri hizmetlerinde kullanmaları için teşvik ediyor. Doğudaki Nanchang kentinde polis, DeepSeek chatbotundan bir çiftin boşanmasının ardından evin kimde kalacağı konusundaki bir anlaşmazlığı çözmesini istedi. Sohbet robotu, kocanın eski karısına, finanse ettiği ev tadilatı için geri ödeme yapması gerektiğini söyledi.

Büyük teknoloji şirketlerine meydan okudu


DeepSeek, Amerikan şirketleri tarafından üretilen en iyi ürünler kadar iyi performans gösteren bir yapay zeka sisteminin ayrıntılarını yayınladıktan sonra ocak ayında ABD teknoloji hisselerinin düşmesine neden oldu. DeepSeek, daha az pahalı bilgisayar çipleri kullandığını iddia ederek, yalnızca en büyük teknoloji şirketlerinin son teknoloji yapay zeka sistemleri üretebileceği fikrine meydan okudu. Şirket ayrıca dünya çapında indirilen bir chatbot uygulaması da başlattı.

Çin'de DeepSeek sosyal medyada alkışlandı ve teknoloji endüstrisinin bir kahramanı olarak nitelendirildi. Hükümetin DeepSeek'i üstü kapalı bir şekilde onaylaması ilgiyi daha da arttırdı. Bir milyardan fazla insanın internet kullandığı dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde ilgi odağı olmak, çoğu start-up'ın sadece hayalini kurduğu bir şey. Tüm bu kullanım DeepSeek'in teknolojisine öğrenecek daha fazla malzeme sağlıyor. Ancak işin özünü abartıdan ayırmak zor olabilir. Çok sayıda yetkili DeepSeek'i çalışmalarında kullanma sözü vermiş olsa da çok azı teknolojinin bu çalışmayı daha etkili ya da verimli hale getirdiği spesifik örnekler verdi.

Sadece 160 çalışanı var


Talepteki artış, DeepSeek'in yeteneklerini hızla artıracak personel ve teknik kaynaklara sahip olup olmadığı konusunda soru işaretleri yaratıyor. DeepSeek'in hizmetleri milyonlarca insanın kullanmaya başlamasıyla birlikte defalarca çöktü. Çin medyasına göre start-up'ta sadece 160 kişi çalışıyor. Şimdiden bazı uzmanlar, teknolojinin ne kadar yeni olduğu göz önüne alındığında, riskleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmayabilecek kullanıcılar, özellikle de kamuya karşı sorumlulukları olan yetkililer tarafından yapay zeka konusunda acele edilmesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Şanghay Jiao Tong Üniversitesi'nde yardımcı araştırmacı olan Zhong Huiyong, resmi bir haber kaynağı olan The Paper'a yaptığı açıklamada, yetkililerin yapay zeka tarafından üretilen tüm içerikleri kullanmadan önce gözden geçirmeleri gerektiğini, çünkü en gelişmiş yapay zeka sistemlerinin bile kolayca yanlış bilgi üretebileceğini ifade etti. 

DeepSeek için Pekin'den gelen resmi ilgi iki yönlü olabilir. Çin'deki internet şirketleri, sektörü partinin kontrolüne daha yakın hale getiren yıllarca süren baskılardan yeni yeni çıkmaya başladı. DeepSeek ne kadar büyürse ya da ne kadar etkili olursa, yurtiçinde ve yurtdışında yetkililerden o kadar fazla inceleme altına alınması muhtemel.

Çin dışında DeepSeek'in yükselişi sansür, güvenlik ve veri işleme konularında yetkilileri endişelendirdi. Avustralya, Güney Kore ve Tayvan'daki devlet daireleri çalışanlarına DeepSeek'in hizmetlerini kullanmamalarını söyledi. DeepSeek'in Çin hükümetiyle olan ilişkisi rakipleri için şimdiden önemli bir konu oldu.

Geçen hafta OpenAI, Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi'ne bir mektup yazarak Pekin'in DeepSeek'i “modellerini zarar verecek şekilde manipüle etmeye” zorlayabileceği uyarısında bulundu. OpenAI, söz konusu start-up'ı ABD'nin kara listesindeki Çinli telekomünikasyon devi Huawei ile karşılaştırdı ve ABD'nin müttefiklerini bu tür riskler taşıyan teknolojileri kullanmaktan caydıracak bir politika benimsemesi gerektiğini söyledi.


"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Yapay zeka milyarderleri: Bu yıl Forbes listesine katılan teknoloji liderleri

    Yapay zeka milyarderleri: Bu yıl Forbes listesine katılan teknoloji liderleri

  • OpenAI, SoftBank liderliğinde 40 milyar dolarlık rekor yatırım aldı

    OpenAI, SoftBank liderliğinde 40 milyar dolarlık rekor yatırım aldı

  • SoftBank yapay zeka yatırımları için 16 milyar dolar borç almayı planlıyor

    SoftBank yapay zeka yatırımları için 16 milyar dolar borç almayı planlıyor

  • Dolandırıcılar ve Visa arasındaki yapay zeka yarışı

    Dolandırıcılar ve Visa arasındaki yapay zeka yarışı

  • Elon Musk’ın xAI şirketi sosyal medya platformu X’i 45 milyar dolara satın aldı

    Elon Musk’ın xAI şirketi sosyal medya platformu X’i 45 milyar dolara satın aldı

  • Çevrimiçi para kazanmak için üç yapay zeka aracı

    Çevrimiçi para kazanmak için üç yapay zeka aracı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi


  • Türk Milyarderler