Boeing işçileri "greve devam" kararı verdi
Grevdeki işçileri temsil eden sendika olan Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Derneği (IAM), Boeing'in son teklifinin, oy kullanan üyelerinin %64'ü tarafından reddedildiğini bildirdi.
IAM sendikasının yerel başkanı Jon Holden, yaptığı açıklamada, işçiler için önemli olan alanlarda son geçici anlaşmada "muazzam kazanımlar" elde ettiklerini ancak tüm taleplerini karşılamak için bu kazanımın "yeterli" olmadığını söyledi. Holden, sendika üyelerinin "hak ettikleri sözleşme için mücadeleye devam edeceklerini ve pazarlık masasına geri dönmek için çalışacaklarını" söyledi.
Holden, müzakerecilerin Boeing'e, şirketin taviz vermeyi reddettiği konularda daha fazla baskı yapmaya çalışacaklarını söyledi. Bu konular arasında yüzde 40'lık ücret artışı, ek tatil ve hastalık izni ve emeklilik planının yeniden yürürlüğe girmesi yer alıyor. Boeing, grevdeki işçilerin sözleşmeyi reddetmesiyle ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
Ne olmuştu?
13 Eylül'de, uçak üreticisi Boeing'deki 33 binden fazla makinist greve gitti; bu, sendikanın 2008'den bu yana yaptığı ilk grevdi. Grevdeki işçilerin çoğunluğu, Seattle metropol bölgesinde, şirketin Everett ve Renton'daki tesislerinde bulunuyor. Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Derneği'ne göre, işçilerin yüzde 94,6'sı 4 yıl boyunca yüzde 25'lik bir ücret artışı öngören sözleşmeyi reddetti ve grevi onaylayarak üçte ikilik barajı aştı. O günden bu yana müzakereler devam ediyor.
Boeing, bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin bilançosunu açıkladı. Buna göre, şirket söz konusu dönemde 6,17 milyar dolar zarar etti. Boeing, geçen yılın aynı döneminde de 1,6 milyar dolar zarar bildirmişti.