;
Arama

Avrupa Suriye ile bağ kurmaya ve Putin'in ülkedeki etkisini azaltmaya çalışıyor

Suriye’ye Esad'ın devrilmesinden bu yana en üst düzey Batılı yetkililer ülkeyi ziyaret ediyor. Avrupalı dışişleri bakanları Suriye’de HTŞ'nin lideriyle görüşecek.

03 Ocak 2025, 14:38
Avrupa Suriye ile bağ kurmaya ve Putin'in ülkedeki etkisini azaltmaya çalışıyor
Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Şam havaalanına varışının ardından karşılandı. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, uzun süredir iktidarda olan Beşar Esad'ın devrilmesinden yaklaşık dört hafta sonra sürpriz bir ziyaret için Suriye'ye geldi.

Avrupa Birliği, Suriye'nin yeni liderleriyle ilişki kurma ve onları Rusya'nın savaşın harap ettiği ülke üzerindeki etkisini azaltmaya ikna etme çabalarını Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanlarının Şam'a ziyaretle hızlandırdı. Alman Annalena Baerbock ve Fransız mevkidaşı Jean-Noël Barrot Suriye'nin fiili lideri Colani ile görüşecek. El Şaraa'nın İslamcı grubu Heyet Tahrir El Şam'ın geçen ay Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmesinden bu yana Suriye'ye giden en üst düzey Batılı yetkililer.

Baerbock, AB'nin Suriye'ye barışçıl bir iktidar devri ve yeniden inşa çabalarında yardımcı olmak istediğini söyledi. Bunun zorlu bir yol olacağını kabul etti. HTŞ henüz Suriye'nin tamamını kontrol etmiyor ve ülkenin seçimlere gidecek kadar istikrara kavuşması için muhtemelen yıllar geçmesi gerekecek. Dahası, birçok Suriyeli ve Batılı ülke 2016 yılına kadar El Kaide'ye bağlı olan HTŞ'ye karşı temkinli yaklaşıyor. HTŞ ılımlı olduğunu ve yönetimi altındaki herkese adil davranacağını söylüyor. Geçen ay Colani ile görüşmek üzere yetkililer gönderen ABD, HTŞ liderinin başına konan 10 milyon dolarlık ödülü kaldırdı ancak AB ve İngiltere gibi HTŞ'yi hala terör örgütü olarak tanımlıyor.

Baerbock ziyaretinden önce yaptığı açıklamada “Yeni bir başlangıç ancak yeni Suriye toplumunun etnik ya da dini grup farkı gözetmeksizin kadın-erkek tüm Suriyelilere siyasi süreçte yer vermesi, haklar tanıması ve koruma sağlamasıyla mümkün olabilir” dedi. Esad döneminde Almanya'ya göç eden yaklaşık bir milyon Suriyelinin bir kısmının Arap ülkesine dönmesini isteyen Berlin için HTŞ ile ilişkiler daha da büyük önem taşıyor.

Hükümeti işkence ve diğer suiistimallerle ün salmış uzun süreli bir diktatör olan Esad'ın devrilmesinden bu yana HTŞ, gayrimüslim topluluklara ulaşarak onlara hakları ve özgürlükleri konusunda güvence verdi. Baerbock, “HTŞ'nin ideolojik olarak nereden geldiğini ve geçmişte neler yaptığını biliyoruz. Tüm kuşkulara rağmen, bu önemli kavşakta Suriye halkını destekleme fırsatını kaçırmamalıyız” diye konuştu. Ayrıca Rusya'ya Suriye'deki askeri varlığından vazgeçmesi çağrısında bulundu.

Rus güçleri Suriye’den ayrılır mı?


Kremlin'in ülkede iki önemli tesisi bulunuyor: Akdeniz kıyısındaki Tartus'ta bir deniz limanı ve yakınlardaki Hmeymim'de bir hava üssü. Bloomberg'ün haberine göre Moskova ile HTŞ arasında Rus güçlerinin kalması için görüşmeler yapılıyor. Rus güçlerinin ülkeden ayrılması, Esad'ın önemli bir müttefiki olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e darbe vuracak, Orta Doğu'daki etkisini azaltacak ve Moskova'nın Afrika'daki askeri operasyonlarını yönetmesini zorlaştıracaktır.

Barrot ile birlikte AB'nin genelini temsilen Suriye'de bulunduklarını söyleyen Baerbock, Putin'i Suriye iç savaşı sırasında Esad rejiminin işlediği suçları örtbas etmekle suçladı. Baerbock, “Suriye halkı ağır bombardımanları ve insan hakları ihlallerini unutmayacaktır. Almanya ve uluslararası ortakları Suriye'deki iç sürecin dışarıdan kesintiye uğratılmaması konusunda da kararlıdır” dedi.


"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

Yazarlar

Çok Okunanlar