;
Arama

Amerika'nın Çin ile çip savaşı yayılacak

ABD ve Çin arasındaki çip savaşı yüksek teknolojiyle sınırlı kalmayabilir. Kısıtlamalara tabi olmayan ancak endüstri için hayati önem taşıyan düşük kaliteli eski çipler Çinli üreticilere güç verdi. Bu durum ABD’li üreticiler için yeni bir tehlike yaratıyor.

22 Aralık 2024, 09:58 Güncelleme: 23 Aralık 2024, 09:28

Washington ve Pekin arasında süregelen çip savaşında, ABD ileri teknolojide açık bir üstünlüğe sahip. Ancak savaşın bir cephesinde Çin avantaj kazanmaya başlıyor. ABD'nin ihracat kısıtlamaları Çin'in gelişmiş çiplerdeki ilerlemesini engellemiş olsa da Pekin, eski model çiplerin üretimini hızla artırıyor. Bunlar Nvidia'nın yapay zeka çipleri gibi üst düzey çipler kadar çekici değiller ancak otomobiller ve ev aletleri gibi temel ihtiyaçlar için gerekli. Aslında, bu çiplerin arzındaki kesinti pandemi sırasında otomobil piyasasında hasar yarattı.

Morgan Stanley'e göre Çin 2024 yılında yarı iletken üretim ekipmanlarına 41 milyar dolar harcadı ve bir önceki yıla göre yüzde 29 artış gösterdi. Bu rakam küresel toplamın yaklaşık yüzde 40'ına denk geliyor. Semiconductor Manufacturing International (SMIC) ve Hua Hong Semiconductor gibi Çinli şirketler de eski çipleri üretmeye devam ediyor. Çin'in en büyük çip üreticisi olan SMIC, pandemiden bir yıl önce yaklaşık 2 milyar dolar olan sermaye yatırımına 2023 yılında 7,5 milyar dolar harcadı.

Ülkelerindeki üreticilere yönelecekler


Henüz pazarın tamamına hakim olamadılar ama Çinli şirketler yatırımlarıyla ilerleme kaydediyor. Bernstein’a göre Çinli eski çip model çip üreticileri, 2017’de yüzde 14 olan küresel paylarını 2023’te yüzde 18’e çıkardı. Özellikle Çinli müşteriler, 2017'de yüzde 48 olan eski model çip tedariklerinin yüzde 53'ünü 2023'te Çinli fabrikalardan sağlamaya başladı. Jeopolitik gerilimlerin yoğunlaşması Çinli müşterileri kendi ülkelerinde tedarikçi bulmaya daha fazla itecektir. 

Çin'in eski çipleri henüz dünyaya yayılmadı ancak bu durum özellikle bu çiplerde rekabet eden Texas Instruments ve GlobalFoundries gibi ABD'li oyuncular için açık bir risk oluşturuyor. Kısıtlamaları eski model çipleri de kapsayacak şekilde genişletmek pratik olmayabilir ancak bu çipleri üreten şirketler Çin ile rekabet edebilmek için devlet yardımına ihtiyaç duyabilir. ABD, teknoloji kontrolleri konusundaki stratejisini, ciddi kısıtlamalar getiren “küçük bahçe, yüksek çit” yaklaşımı olarak tanımladı. Ancak çatışmayı bu şekilde sınırlamak o kadar kolay olmayabilir. Küresel çip savaşında, her çatışmada olduğu gibi, çatışmalar yayılma eğilimindedir.


"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • TikTok için vakit daralıyor: Satılmazsa yasaklanacak

    TikTok için vakit daralıyor: Satılmazsa yasaklanacak

  • OpenAI, SoftBank liderliğinde 40 milyar dolarlık rekor yatırım aldı

    OpenAI, SoftBank liderliğinde 40 milyar dolarlık rekor yatırım aldı

  • Zuckerberg AB kararlarına karşı mücadeleye Trump'ı da katmaya çalışıyor

     Zuckerberg AB kararlarına karşı mücadeleye Trump'ı da katmaya çalışıyor

  • SoftBank yapay zeka yatırımları için 16 milyar dolar borç almayı planlıyor

    SoftBank yapay zeka yatırımları için 16 milyar dolar borç almayı planlıyor

  • Apple ve Musk’ın uydu savaşı

    Apple ve Musk’ın uydu savaşı

  • Fransa'dan Apple'a 150 milyon euro ceza

    Fransa'dan Apple'a 150 milyon euro ceza

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi


  • Türk Milyarderler