;
Arama

35 milyar dolarlık halka arz öncesi kriz: Microsoft, CoreWeave ile bazı anlaşmalarından çekildi

Microsoft, teslimat gecikmeleri nedeniyle CoreWeave ile yaptığı bazı milyarlarca dolarlık anlaşmalardan çekildi. Bu karar, 35 milyar dolar büyüklüğündeki halka arz öncesi CoreWeave’e büyük darbe vurdu.

06 Mart 2025, 12:00

Microsoft, bulut bilişim sağlayıcısı CoreWeave ile yaptığı bazı anlaşmalardan geri adım attı. Bu gelişme, gelecek ay 35 milyar dolarlık büyük bir halka arz gerçekleştirmeyi planlayan şirket için büyük bir darbe olarak değerlendiriliyor.

CoreWeave, Microsoft’a veri merkezlerinden bilişim kapasitesi sağlayarak, teknoloji devinin OpenAI’ın ChatGPT’si gibi güçlü yapay zeka modellerini ölçeklendirmesine yardımcı oluyor. Bu ortaklık, CoreWeave için milyarlarca dolarlık bir değere sahip.

Ancak konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre, Microsoft, teslimat sorunları ve gecikmeler nedeniyle bazı anlaşmalarından çekildi. Bu kişiler, iptal edilen hizmetlerin ayrıntılarına girmekten kaçınsa da, bir kaynak, yaşanan sorunların Microsoft’un CoreWeave’e olan güvenini etkilediğini belirtti. Aynı kaynak, Microsoft’un CoreWeave ile devam eden birçok sözleşmeye sahip olduğunu ve şirketin Microsoft için önemli bir ortak olmaya devam ettiğini vurguladı.

Microsoft’un kararı CoreWeave’i zor durumda bırakabilir

New Jersey merkezli CoreWeave için bu değişiklik büyük bir darbe anlamına geliyor, çünkü Microsoft açık ara en büyük müşterisi konumunda. Bu hafta başında CoreWeave, New York’ta halka arz başvurusu yaparak 4 milyar dolar toplamayı ve grubun değerini 35 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediğini duyurdu. Bu, teknoloji sektöründe yılın en büyük halka arzı olabilir.

CoreWeave, halka arz başvurularında Microsoft’a olan bağımlılığı konusunda yatırımcıları uyararak, “Microsoft’tan gelen talepte, Microsoft’un bizimle yaptığı sözleşmelere uyma yeteneği veya isteğinde, Microsoft’a veya faaliyet gösterdiği bölgelere uygulanan yasa veya düzenlemelerde ya da Microsoft ile daha geniş kapsamlı stratejik ilişkimizde olumsuz değişiklikler olması, işimizi, operasyonel sonuçlarımızı, mali durumumuzu ve gelecekteki beklentilerimizi olumsuz etkileyebilir” ifadesine yer verdi.

Microsoft, iki şirket arasındaki beş sözleşme kapsamında 2030 yılına kadar CoreWeave hizmetlerine 10 milyar dolardan fazla harcama yapmayı taahhüt etmişti. Kamuya açık bilgilere göre, Microsoft ile yapılan anlaşmalar CoreWeave’in geçen yılki toplam gelirlerinin yüzde 62’sini oluşturuyordu.

CoreWeave, yapay zeka altyapısına odaklandı

Eski bir kripto madenciliği operasyonu olan CoreWeave, Nvidia’nın yüksek performanslı grafik işlem birimlerini (GPU’lar) kullanarak teknoloji şirketlerinin yapay zeka modelleri oluşturmasına ve eğitmesine yönelik bulut bilişim hizmetleri sunmaya yöneldi.

Şirket, Nvidia’nın AI GPU’larından 250.000’den fazlasını tedarik ederek, çip üreticisinin en büyük müşterilerinden biri haline geldi. Aynı zamanda Nvidia, CoreWeave’e yatırım yaparak şirketin yüzde 5’ten fazlasına sahip oldu.

CoreWeave, “Dünyanın önde gelen yapay zeka laboratuvarları ve işletmeleri için büyük ölçekli, karmaşık yapay zeka altyapıları sağlama konusunda istikrarlı bir geçmişimiz var. Bu sayede müşterilerimizin güvenini kazanmayı ve sürdürmeyi başardık" açıklamasında bulundu.

Microsoft ve Nvidia, konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.

CoreWeave, Nvidia’ya bağımlı olduğunu kabul etti

CoreWeave, halka arz belgelerinde tedarik zincirindeki risklere dikkat çekerek, Nvidia’ya olan yoğun bağımlılığın “asimetrik” etkileri ve “gecikmeleri” beraberinde getirdiğini belirtti. Şirket, tedarik zincirindeki maliyetler ve gecikmeler üzerinde daha az kontrol sahibi olduğunu ifade etti.

Örneğin, CoreWeave, Nvidia’nın Blackwell GPU’larındaki gecikmelerden etkilendiğini aktardı. Ekim ayında Nvidia CEO’su Jensen Huang, yeni Blackwell çiplerinin “tasarım kusurlarına” sahip olduğunu ve bu nedenle müşterilere teslimatının geciktiğini kabul etmişti.

CoreWeave hızla büyüdü ancak yüksek borç biriktirdi

Halka arz belgeleri, CoreWeave’in hızla büyüdüğünü ancak büyük miktarda borçlandığını gösteriyor. Şirket, 2024 yılında 1,9 milyar dolar gelir elde ederken, bu rakam 2023’te 229 milyon dolar, 2022’de ise yalnızca 16 milyon dolardı. Ancak şirketin net zararları 2024’te 863 milyon dolar, 2023’te 594 milyon dolar ve 2022’de 31 milyon dolar olarak gerçekleşti.

CoreWeave, toplamda 12 finansman turunda 14,5 milyar dolar borç ve sermaye topladı. Bu miktarın yaklaşık 11 milyar doları kredilerden oluşuyor. Şirket, Wall Street’te AI çiplerine büyük yatırımlar yapan teknoloji şirketleri için varlığa dayalı borçlanmanın öncülerinden biri haline geldi.

Şirketin en büyük yatırımcıları arasında yaklaşık 5 milyar dolar kredi sağlayan özel sermaye firması Blackstone, şirketin yüzde 20’sine sahip olan hedge fonu Magnetar Capital ve yüzde 8’lik hisseye sahip fonları yöneten Fidelity bulunuyor.

Kurucular hisselerini sattı

CoreWeave, başlangıçta Mike Intrator, Brian Venturo ve Brannin McBee tarafından Atlantic Crypto adıyla kuruldu ve Ethereum madenciliği yapmak için faaliyet gösteriyordu, 2019 yılında ise yapay zeka alanına yöneldi.

Şirketin halka arz belgelerine göre, üç kurucu, Aralık 2023’ten bu yana toplamda en az 150 milyon dolar değerinde hisse sattı. CoreWeave’in 10 yönetici ve direktörü, üç kurucu ortak da dahil olmak üzere, şirketin yaklaşık yüzde 30’una sahip ancak oy hakkının yüzde 80’inden fazlasını elinde tutuyor.

Microsoft, veri merkezi stratejisinde değişikliğe gitti

Sektör gözlemcileri, Microsoft’un bu yıl veri merkezi stratejisinde değişiklik yaptığını belirtiyor. Şirket, OpenAI ile yaptığı ve bilgi işlem gücünü kiralama konusunda münhasırlık içeren anlaşmayı sonlandırmıştı.

Yatırım bankası TD Cowen’in analistleri geçen ay yayımladıkları bir notta, Microsoft’un iki veri merkezi kiralama anlaşmasından çekildiğini ve bunun tedarik zinciri sağlayıcılarından gelen bilgiler doğrultusunda olduğunu belirtti.

Cowen raporuna yanıt olarak Microsoft, altyapı harcamalarının planlandığı şekilde devam ettiğini açıkladı. Ancak Microsoft CEO’su Satya Nadella, yakın zamanda verdiği bir röportajda “AI altyapısında aşırı inşa” olduğunu söyledi.

Microsoft’un CoreWeave ile bazı iş anlaşmalarını sonlandırma kararı, şirketin genel veri merkezi planlarındaki daha büyük bir değişimle bağlantılı değil. Microsoft, ocak ayında yaptığı açıklamada, AI modellerini eğitmek ve uygulamaları dağıtmak için gereken altyapıyı inşa etmek amacıyla 30 Haziran’da sona erecek mali yıl içinde yaklaşık 80 milyar dolar harcayacağını duyurdu.

Öte yandan, CoreWeave çarşamba günü, 2023 yılında 1,25 milyar dolar değer biçilen bir yapay zeka geliştirme platformu girişimi olan Weights and Biases’i satın almak için anlaşmaya vardığını duyurdu.

 


"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • TikTok için vakit daralıyor: Satılmazsa yasaklanacak

    TikTok için vakit daralıyor: Satılmazsa yasaklanacak

  • OpenAI, SoftBank liderliğinde 40 milyar dolarlık rekor yatırım aldı

    OpenAI, SoftBank liderliğinde 40 milyar dolarlık rekor yatırım aldı

  • Zuckerberg AB kararlarına karşı mücadeleye Trump'ı da katmaya çalışıyor

     Zuckerberg AB kararlarına karşı mücadeleye Trump'ı da katmaya çalışıyor

  • SoftBank yapay zeka yatırımları için 16 milyar dolar borç almayı planlıyor

    SoftBank yapay zeka yatırımları için 16 milyar dolar borç almayı planlıyor

  • Apple ve Musk’ın uydu savaşı

    Apple ve Musk’ın uydu savaşı

  • Fransa'dan Apple'a 150 milyon euro ceza

    Fransa'dan Apple'a 150 milyon euro ceza

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi


  • Türk Milyarderler