;
Arama

Yeni yıl çalışma hayatında zorlu pazarlıklara sahne olacak

2025, kamuda ve özel sektördeki toplu sözleşmeler, ücret adaleti ve sosyal güvenlik reformları ile iş güvencesi gibi konuların şekilleneceği bir yıl olarak öne çıkıyor.

01 Ocak 2025, 12:19
Yeni yıl çalışma hayatında zorlu pazarlıklara sahne olacak

2025 yılı kamu işçileri açısından toplu sözleşme görüşmelerinin damga vuracağı bir yıl olacak. Bakanlıklar, bayındırlık, karayolları ve maden sektörlerini kapsayan yaklaşık 1 milyon kamu işçisi, yeni dönemde haklarını belirleyecek toplu iş sözleşmeleri için masaya oturacak. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Karayolları ve Bayındırlık gibi kurumlarda çalışan işçilerin yanı sıra Türk-İş ve Hak-İş’e bağlı sendikalar da bu görüşmelerde aktif rol alacak.

2023 yılında imzalanan çerçeve protokolü, 2025 ve 2026 zam oranları için temel oluştururken hükümetin düşük zam politikasına devam etme eğilimi görüşmelerin zorlu geçeceğini gösteriyor.

Özel sektörde ise özellikle metal sektöründeki grup sözleşme görüşmeleri yaklaşık 150 bin işçiyi ilgilendiren kritik bir süreç olacak. Öte yandan tekstil gibi sektörlerde işsizlik tehlikesi gündeme gelirken, bu durum iş güvencesi konusundaki endişeleri artırıyor.

Enflasyon ve ücretler 2025’in en büyük sorunu olacak

Geçmiş yıllarda enflasyon oranlarının gerisinde kalan ücret artışları 2025’te de çalışanların en önemli gündemi olacak. Özellikle asgari ücretin enflasyona karşı korunması ve kamu sözleşmelerinin bu bağlamda sonuçlanması işçi kesiminin haklarını savunma konusunda belirleyici olacak.

Sosyal güvenlik ve çalışma hayatında yeni dönem

Orta Vadeli Program çerçevesinde 2025 ve 2026 yıllarında sosyal güvenlik ve çalışma hayatında önemli düzenlemeler hayata geçirilecek. Esnek çalışma modellerinin yaygınlaştırılması, kayıt dışı istihdamın azaltılması ve sosyal yardımların güçlendirilmesi planlanan adımlar arasında ancak bu düzenlemelerin başarılı olması için sosyal diyalog mekanizmasının işletilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Memur ve emekliler için kritik yıl

2025, memur ve memur emeklileri için de kritik bir yıl olacak. Ağustos ayında başlayacak toplu sözleşme görüşmelerinde 2026 ve 2027 zam oranları masaya yatırılacak. Özellikle refah payı talepleri görüşmelerde önemli bir yer tutacak.

Emekliler ise en düşük emekli maaşı düzenlemelerine odaklanmış durumda. Halen 12 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığının yüzde 16 ila 17,85 oranında artarak 14 bin 500 ila 15 bin TL seviyesine çıkarılması bekleniyor. Ancak, daha yüksek bir artış yapılmaması yönündeki hükümet politikaları, emekliler arasında rahatsızlık yaratıyor.

Nitelikli iş gücü ve eğitim planlaması

Stratejik teknoloji alanlarında nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversiteler ve meslek liseleriyle işbirliği projeleri planlanıyor. Ayrıca bu alanlarda yurt dışına lisansüstü eğitim için öğrenci gönderilmesi öngörülüyor.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • İş dünyasında başarıyı garanti edecek 4 kural

    forbes.com.tr
    İş dünyasında başarıyı garanti edecek 4 kural

  • Avrupa Unicorn ekosisteminde Silikon Vadisi'ne meydan okuyor

    forbes.com.tr
    Avrupa Unicorn ekosisteminde Silikon Vadisi'ne meydan okuyor

  • ASELSAN'dan 210,1 milyon euroluk yeni sözleşme: Ortaklar arasında Aziz Yıldırım da bulunuyor

    forbes.com.tr
    ASELSAN'dan 210,1 milyon euroluk yeni sözleşme: Ortaklar arasında Aziz Yıldırım da bulunuyor

  • 2024'te Hindistan'daki halk arz patlamasının yarattığı yedi milyarder

    forbes.com.tr
      2024'te Hindistan'daki halk arz patlamasının yarattığı yedi milyarder

  • Tesla satışları 2015'ten bu yana ilk kez düştü

    forbes.com.tr
    Tesla satışları 2015'ten bu yana ilk kez düştü

  • Bankalar konut ve taşıt kredilerinde gevşemenin devam etmesini bekliyor

    forbes.com.tr
    Bankalar konut ve taşıt kredilerinde gevşemenin devam etmesini bekliyor

Yazarlar

Çok Okunanlar