;
Arama

Tarife görüşmelerinin kobayı Japonya

Japonya’nın baş ticaret müzakerecisi, Donald Trump’ın “Özgürlük Günü” tarifeleri sonrası ilk kez Washington’a giderek ABD ile kritik ticaret görüşmelerine başladı. Tokyo, ağır gümrük vergilerini savuşturmak için ön safta yer alırken, bu temaslar Trump yönetiminin küresel ticaret stratejisini netleştirme açısından da belirleyici olacak.

16 Nisan 2025, 23:03
Tarife görüşmelerinin kobayı Japonya
Japonya’nın baş ticaret müzakerecisi Ryosei Akazawa (Reuters)

Japonya’nın baş ticaret müzakerecisi Ryosei Akazawa, ABD Başkanı Donald Trump'ın sert gümrük tarifeleri kararından bu yana ilk kez Washington'a giderek ABD ile kritik müzakerelere başladı. Bu görüşmeler, ABD'nin taleplerini netleştirecek ve Trump yönetiminin başlattığı küresel ticaret savaşının arkasındaki motivasyonu dünyaya daha açık şekilde gösterecek.

ABD Başkanı Trump'ın 2 Nisan'da açıkladığı ancak finansal piyasalardaki çalkantılar nedeniyle 90 gün ertelediği ağır "Özgürlük Günü" tarifeleri, Japonya'yı doğrudan etkileyen ülkeler arasında yer alıyor. Japonya'nın ABD ile ticaret fazlasının dünyadaki en yüksek 10 fazladan biri olması, ülkeyi müzakerelerde özel konuma getiriyor.

Diğer ülkelere yol gösterecek

Diplomatlara göre Japonya'nın bu müzakerelerde "denek" olarak görülmesi, ülkeye diğer ülkelere göre avantaj sağlayabilir ancak aynı zamanda Trump yönetiminin dost-düşman ayrımı yapmaksızın ne kadar sert davranabileceğinin de bir testi olacak.

Japonya Kurumsal Yöneticiler Derneği Başkanı Takeshi Niinami, görüşmelerin diğer ülkeler ve piyasalar açısından Trump yönetiminin müzakere tarzını anlamak için "vitrin" görevi göreceğini ifade etti.

Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba, görüşmeler öncesinde ticarette oluşabilecek zararı "ulusal kriz" olarak tanımladı. Trump'ın uyguladığı yüzde 24'lük "karşılıklı tarife", Japonya’nın ABD’nin önemli bir askeri müttefiki ve son beş yılın en büyük yabancı yatırımcısı olmasına rağmen rahatsızlık yarattı.

Müzakerelerde ABD tarafını temsil eden isimler ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer olacak. Görüşmelerde ABD'nin özellikle Japonya’dan sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatını artırması, Amerikan tarım ürünlerine pazar erişimini kolaylaştırması ve otomobiller için uygulanan güvenlik standartlarının uyumlu hale getirilmesini talep ettiği biliniyor.

Tokyo'daki yetkililer ise ABD’den daha fazla silah alımı, ABD'deki altyapı projelerine yatırım ve gemi inşa sektöründe işbirliği gibi konuların müzakereye açık olduğunu dile getiriyor.

Uzmanlar, Japonya’nın önceliğinin otomobil tarifelerinin durdurulması olacağını vurguluyor. Ancak Trump yönetiminin otomobiller üzerindeki yüzde 25’lik tarifeden geri adım atmasının çok zor olduğuna dikkat çekiliyor.

Temple Üniversitesi’nden Jeff Kingston ise müzakerelerin önemini Japonya'nın bölgesel güvenlik açısından ABD'ye bağımlılığına dikkat çekerek vurguladı. Kingston'a göre Japonya, Trump’ın belirsizliği müzakere aracı olarak kullanmasından dolayı "zor bir durumda" ve ülke, Trump'ı kaybetmemek için gerekli tavizleri verebilir.

Öte yandan Japon ekonomisinin ihracata bağımlı yapısı, küresel ekonomik krizler ve uluslararası sistemdeki çatlaklara karşı ülkeyi kırılgan hale getiriyor. Bu nedenle Japonya’nın ABD ile yapacağı anlaşmanın iç siyasi maliyeti yüksek olabilir.


"Küresel Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Ülkeler ticaret savaşında neden misillemeden kaçınıyor?

    Ülkeler ticaret savaşında neden misillemeden kaçınıyor?

  • Vietnam'ın büyümesine kum yetmiyor

    Vietnam'ın büyümesine kum yetmiyor

  • Trump Çin'e yönelik tarifeleri yükseltme konusunda isteksiz

    Trump Çin'e yönelik tarifeleri yükseltme konusunda isteksiz

  • ECB üç temel politika faizini 25 baz puan düşürdü

    ECB üç temel politika faizini 25 baz puan düşürdü

  • Hermès, Trump'ın gümrük vergilerinin ardından ABD fiyatlarını artıracak

    Hermès, Trump'ın gümrük vergilerinin ardından ABD fiyatlarını artıracak

  • Tarife uyarıları borsayı sarstı: Muhteşem 7 bir günde 594 milyar dolar eridi

    Tarife uyarıları borsayı sarstı: Muhteşem 7 bir günde 594 milyar dolar eridi

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler