Forbes Türkiye Girişim 50: Türkiye'nin en başarılı girişimleri
Forbes Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin en prestijli araştırmalarından biri olan Girişim 50 Endeksi, geleceğin unicorn adaylarıyla ve en çok değer kazanacak şirketlerini belirlemeyi hedefliyor. İlkini 2019’da açıkladığımız Girişim 50 araştırmasında girişimler finansal performansları, büyüme oranları ve aldıkları toplam yatırım gibi kriterlere göre bir endeks oluşturularak değerlendiriliyor. Girişim ekosisteminin önde gelen isimleri ile özel sermaye ve risk sermayesi fonlarının yöneticilerinin önerdiklerinin yanı sıra, başvuru linki üzerinden kendisi katılanlarla birlikte bu yıl araştırmaya 200’e yakın şirket dahil oldu.
Türk girişimciliği yeniden yükseliyor
Deprem ve seçimlerin gölgesinde geçen zorlu 2023 sonrası Türk girişimcilik ekosistemi 2024 yılında fintech ve mobil oyun sektörlerinin öncülüğünde hızlı bir toparlanma yaşadı. Startup Watch verilerine göre 2023 yılında, pandemi öncesine kıyasla 12 kat büyüme kaydedilirken, toplamda 1,1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirildi. İşlem sayısı yüzde 31 artarak 469’a ulaşırken, 2024 yılı halka arzlar, satın almalar ve çıkışlar açısından “fırsatlar yılı” oldu.
Yatırım dalgası
Forbes Girişim 50’nin zirvesi, yakın bir zamanda Türkiye’den çıkacak yeni unicornların ağırlıklı olarak fintek sektöründen olacağına işaret ediyor. Girişim ekosistemi, 2023’te yaşanan zorlukların ardından, fintech ve mobil oyun alanlarındaki hareketlilikle yeniden canlanmaya başladı. 2023 yılında oyun sektörü 22 büyük yatırıma imza attı. Geçtiğimiz yılda dikkat çeken büyük işlemler arasında, Kazak fintek devi Kaspi.kz’in Hepsiburada’nın yüzde 65,4'lük hissesini 1,1 milyar dolara satın alması en çok konuşulan işlemlerden biri oldu. 2012 yılında kurulan yerli girişim Obilet’in çoğunluk hisseleri Fransız BlaBlaCar’a devredildi ve Paynet, Iyzico tarafından 87 milyon dolara satın alındı. Forbes Türkiye’nin aralık ayı kapak haberinde yer verdiği Insider, 500 milyon dolarlık dev bir yatırım aldı.
Girişim 50 Listesinin Liderleri
Girişim 50 araştırmasında Türkiye’de ofisi bulunan, kurulmasının üzerinden en az bir yıl geçmiş ve yatırım almış girişimler değerlendirildi. Listenin zirvesinde, 2012 yılında kurulan ve dijital banka lisansı da alan Colendi yer alıyor. Onu yenilikçi finansal teknolojiler alanında hizmet veren DgPays ve bireysel yatırımcılara hizmet veren Midas takip etti.
Şirketlerin toplam değeri 4 milyar dolar
Girişim 50’de yer alan şirketlerin toplam değerlemesi 4 milyar dolar, aldıkları toplam yatırım ise 788 milyon dolar. 50 şirket toplamda 7 bin 362 kişiye istihdam sağlıyor. Bu listede yer almayı başaran girişimler yakın gelecekte yüksek değerlemelere ulaşacak ve önemli çıkış hikâyelerine imza atacak.
Forbes Girişim 2025 Listesi İlk 5:
Erkan Kızılocak'ın haberi
1. Colendi
Endeks Puanı: 72,41
Kurucu: Bülent Tekmen, Mihriban Ersin Tekmen
Faaliyet Alanı: Finansal Teknoloji
Colendi, Forbes Türkiye’nin 2019’da yayınladığı Girişim 50 araştırmasında 8’inci sırada yer almıştı. Birinci sırada Hande Çilingir’in kurucusu ve CEO’su olduğu Insider vardı. Insider birkaç sene sonra unicorn oldu. Şimdi Girişim 50’nin zirvesinde Colendi var ve unicorn olmasına ramak kaldığını tahmin etmek zor değil. Bülent Tekmen’in 2012’de İninal kartıyla başladığı ödeme altyapısı işini üç yıl sonra satarak kurduğu Colendi, Türkiye’nin en büyük finteklerinden biri. Tekmen Colendi’yi “merkezi olmayan kredi derecelendirme ve mikrokredi hizmeti” olarak tanımlıyor.
İlk bankacı fintek: Colendibank
Colendi bir ceşit finansal pasaport yaratıyor ve bu pasaportun bütün dünyada geçerli olacağını savunuyor. Müşteriler, Colendi ID adı verilen skor sistemiyle telefonlarına indirdikleri bir uygulama sayesinde üye iş yerlerinde bankaya gerek kalmadan hizmet alabiliyor. Aradaki teknolojiyi sağlayan Colendi ise üye iş yerlerinin ya da şahısların yapacağı her sorgulamadan alacağı “token”larla para kazanıyor. Geçen yılın sonundaki Seri B turunda yatırımcıları arasında Migros, Citi Ventures, Sepil Ventures, Re-Pie Portföy, Finberg ve Hedef Holding yer alıyordu Hem yatay hem de dikey satın almalarla büyümeyi hedefleyen şirketin gözü Avrupa, Körfez ve Suudi Arabistan’daki fırsatlarda.
2. Dgpays
Endeks Puanı: 56,50
Kurucu: Serkan Ömerbeyoğlu, Hasan Kaya, Devrim Karaaslanlı
Faaliyet Alanı: Finansal Teknoloji
Adı son kullanıcıya hizmet veren fintekler kadar duyulmasa da Dgpays, B2B tarafında Türkiye’nin en büyük ödeme sistemleri şirketlerinden. Dgpays, çoğunluğu banka ve finteklerden oluşan müşterilerine finansal teknoloji altyapı hizmeti veriyor. 2017’de kurulan Dgpays kimseye kredi vermiyor ya da son kullanıcılara para transferi hizmeti gerçekleştirmiyor ancak bütün finansal işlemlerin yapılabilmesi için teknoloji sağlıyor. Türkiye’deki 55 milyonu aşkın banka ve kredi kartı, 25 binden fazla ATM ve 160 bine yakın üye iş yerinde, Dgpays’in geliştirdiği teknolojik altyapı var. İştiraki olan ZUBİZU ile mobil sadakat altyapısı sunan şirket, 2022 yılında elektronik para lisansı da aldı. Türkiye dışında Dubai ve Taşkent’te ofisleri var.
Dgpays’in kurucusu ve CEO’su Serkan Ömerbeyoğlu, “Dgpays bir teknoloji şirketi” diyor. Şirket banka ve finans sektörü dışında telekom, belediyeler, elektronik para kuruluşları, toplu taşıma operatörleri ve süpermarket zincirlerine değin 50’yi aşkın kuruluşa da finansal teknoloji altyapısı sağlıyor. Kart çözümleri, ATM çözümleri, ulaşım çözümleri, sigorta da içinde olmak üzere finansal servis teknolojileri, üye işyeri çözümleri ve sadakat sistemleri gibi hizmet ve çözümler sunan şirketin; A101, Akbank, Denizbank, Belbim, Getir, Edenred, İninal, Iyzico, Martı, Paycell, PTT, İş Bankası ve TüvTürk’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda müşterisi var.
3. Midas
Endeks Puanı: 38,19
Kurucu: Egem Eraslan
Faaliyet Alanı: Finansal Teknoloji
Midas geçen yıl aldığı 45 milyon dolarlık Seri A yatırımıyla Türkiye’nin en yüksek erken aşama yatırımını alan finansal teknoloji şirketi oldu. Kurucusu Egem Eraslan regüle bir piyasada yenilikçi teknolojisiyle başarı gösteren girişimi için “Bizim işin imkansızlığı yordu beni” diyor. Üç milyon kullanıcı sayısına ulaştığına bakılırsa Eraslan’ın bu ‘imkansız’ süreci iyi yönettiği söylenebilir.
Midas son olarak geçen yıl uygulamasına kripto alım-satım seçeneği Midas Kripto’yu ekledi. Midas Kripto ile birlikte kullanıcılar, kripto para alıp satabiliyor. Sistemde Bitcoin, Ethereum, Tether, Solana, Ripple, Dogecoin ve Cardano gibi oldukça popüler kripto varlıklar yer alıyor.
4. Sipay
Endeks Puanı: 33,35
Kurucu: Nezih Sipahioğlu
Faaliyet Alanı: Finansal Teknoloji
Nezih Sipahioğlu, Londra’da işletme ve finans yönetimi alanında eğitim alıp Türkiye’ye döndükten sonra bir süre girişimcilere yurt dışında şirket kurma, globalleşme ve kurumsallaşma alanlarında danışmanlık yaptı. O sırada finans teknolojilerinin ve ödeme sistemlerinin hızlı bir yükselişte olduğunu görerek 2019 yılında Sipay’i kurdu. Kurulduğundan bu yana yüzde 6 binden fazla büyüme gösteren Sipay bir ödeme sistemleri şirketi.
Üç temel bacağı var; bunlardan ilki ‘Kartlı Tahsilat Sistemleri’. Bu Sanal POS ve Fiziki POS olarak ikiye ayrılıyor. Bir diğeri ise bireysel müşteriler için sunulan ‘Sipay Mobil’. Sonuncusu da ‘Sipay As A Service’. Sipay, perakende işletmeler için gelişmiş POS altyapısı ve e-ticaret şirketleri için kapsamlı Sanal POS hizmeti veriyor. Bunun yanında entegrasyon gerektirmeyen Sipay Link sayesinde her satış kanalından kredi kartı, banka kartı veya dijital cüzdan ile hızlı, güvenli ve zahmetsiz ödeme alma imkanı da sunuyor. Sipay geçen yılki ilk turunda 15 milyon dolar yatırım aldı. Alınan yatırım, şirketin ürün gamını genişletmesi, inovatif çözümler geliştirmesi, yeni pazarlara açılması ve global gücünü daha da artırması için kullanılacak.
5. Param
Endeks Puanı: 31,36
Kurucu: Emin Can Yılmaz, Mustafa Serhan Yılmaz
Faaliyet Alanı: Finansal Teknoloji
Türkiye’nin ilk elektronik para lisansını alan Param’ın kurucusu Emin Can Yılmaz’ın hedefi büyük; 2025’te Türkiye’nin en büyük 10 finansal kuruluşu arasına girmek ve 2027’de ise 10 milyar dolar değere sahip bir ‘decacorn’ olarak globalde bir halka arzı gerçekleştirmek.
Param’ın ne kadar başarılı olacağını zaman gösterecek ancak bol inişli ve çıkışlı bir ekonomide bu hedefleri tutturabilmek için Türkiye dışında büyümesi gerek. Bu yönde de adımları var.
Fintek Baharı: Ekonomi daralıyor, kârlar düşüyor, krediye ulaşım hiç olmadığı kadar zor... Fintekler ise bu sarmaldan büyüyerek çıkıp ‘unicorn’ olma hesabı yapıyor. Papara, Param, Dgpays, Colendi, United Payment, Figopara ve Midas gibi fintekler ipi göğüsleyip milyar dolar değerlemeye ulaşmaya en yakın adaylar.
Türkiye ve yurt dışında stratejik şirket alımları ve yatırımlarla büyüyen Param, bin 600’den fazla çalışanıyla tahsilat çözümlerinden teknolojik altyapı hizmetine, ‘Şimdi Al Sonra Öde’ (BNPL) hizmetinden tedarikçi finansmanına, satış, servis ve lojistik süreçlerini dijitalleştiren çözümlerden açık bankacılık hizmetlerine kadar tedarik zincirinde uçtan uca entegre edilmiş finansal teknoloji çözümleri sunuyor. Param, Orta ve Doğu Avrupa’dan sonra, gelecek yıl yeni pazarlara açılarak küresel çapta bir etki yaratmayı planlıyor. Hem bireylere hem de kurumsal şirketlere hizmet veren şirketin 178 bin iş ortağı ve 9,5 milyon da ParamKart kullanıcısı var.
Forbes Girişim 50 ve çok daha fazlası Forbes Türkiye Şubat sayısında
"Forbes Türkiye Girişim 50" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
-
Forbes Girişim 50 Listesi: Zirve finteklerin, mobil oyun şirketleri yakın takipte
Erkan Kızılocak / Kıdemli Editör
-
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
Eren Taşar
2025'te yatırımcıları neler bekliyor?