;
Arama

Servetini büyüttü ardından küçülmeye gitti: Ferit Şahenk’in tersine dönüşü

Garanti Bankası'nın satışından elde ettiği milyar dolarlık servetle turizm ve gayrimenkulde hızla büyüyen Ferit Şahenk, son yıllarda kritik satışlarla gündeme geliyor.

10 Nisan 2025, 14:19 Güncelleme: 10 Nisan 2025, 14:44

Garanti Bankası’ndaki tüm hisselerini, 2010 - 2017 aralığında birbirini takip eden farklı işlemlerde satarak stratejik bir hamle yapmıştı. Bu satışla Şahenk ailesi, toplamda 8 milyar dolara ulaşan bir nakdin sahibi oldu. Faaliyetlerinin merkezine ise yeme - içme, turizm ve gayrimenkul işini aldı. Beklenti, elindeki büyük nakit gücü ile Şahenklerin bu alanlarda çok hızlı bir şekilde büyümesiydi. 

Türk dolar milyarderlerinin toplam serveti rekor kırdı

Yeme - içme ve turizm alanlarında üst üste yapılan alımlar, beklentilerin boşa çıkmayacağını gösteriyordu. Yaklaşık 1,1 milyar dolarlık yatırımla tamamlanan ve 2021’de kapılarını açan Galataport ise gayrimenkul sektöründe beklenen büyük adımın nihayet atıldığını gösteriyordu. Ancak Doğuş Holding’in 2018’de bankalarla anlaşarak yapılandırdığı borçları ödemekte yaşadığı pürüzler soru işaretleri yaratmaya devam ediyordu. Doğuş Grubu, yılı finansal yapısını güçlendirmek adına kritik satış ve devir kararları alarak geçirdi. 9 Aralık 2024’te, Doğuş Holding, Doğuş Otomotiv’deki nominal değeri 11 milyon TL olan hisselerini kurumsal bir yatırımcıya sattı. Satış hisse başına 213 TL fiyat üzerinden gerçekleştirildi. Bu işlem sonrasında Doğuş Holding’in Doğuş Otomotiv’deki payı yüzde 65,5’ten yüzde 60,5’e geriledi.

Ferit Şahenk, bir diğer önemli hamlesini Galataport’ta gerçekleştirdi. Projeyi tamamlarken 1 milyar euro’nun üzerinde borçlanan Doğuş Holding, bu borcun ödenmesi amacıyla Galataport’taki yüzde 49 hissesini bankalara devretti. Yapı Kredi tarafından yapılan açıklamaya göre Doğuş Holding, üç yıl içerisinde bu hisseleri geri alma hakkına sahip olacak.

Sonrasında Doğuş Grubu, yurt dışındaki turizm yatırımlarından birini daha elden çıkardı. Yunanistan’ın en prestijli otellerinden biri olan Astir Palace Vouliagmeni’deki yüzde 33,75’lik hissesini, Şubat 2025’te 150 milyon euro karşılığında sattı. Hisseleri satın alan Yunan armatör George Procopiou, otelin tek sahibi oldu. Oda başına 1,5 milyon euro gibi rekor bir değerleme ile gerçekleştirilen bu satış, gruba önemli bir nakit akışı sağladı.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız Limak’la rotayı yurt dışına çevirdi

    Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız Limak’la rotayı yurt dışına çevirdi

  • Servetini yaratan en genç kadın milyarder Lucy Guo: Yapay zeka girişimiyle Taylor Swift’i geçti

    Servetini yaratan en genç kadın milyarder Lucy Guo: Yapay zeka girişimiyle Taylor Swift’i geçti

  • Apple Çin pazarında geriliyor

    Apple Çin pazarında geriliyor

  • Kapanan şirket sayısı arttı, kurulan şirket sayısı düştü

    Kapanan şirket sayısı arttı, kurulan şirket sayısı düştü

  • Eli Lilly’nin yeni zayıflama hapı Ozempic kadar etkili

    Eli Lilly’nin yeni zayıflama hapı Ozempic kadar etkili

  • Kısa vadeli dış borçta şubat ayında düşüş

    Kısa vadeli dış borçta şubat ayında düşüş

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler