;
Arama

Lenovo Türkiye’yi teknoloji üssüne dönüştürmeye hazırlanıyor

Yüzde 24 pazar payıyla Türkiye bilgisayar pazarındaki liderliğini pekiştiren Lenovo, Türkiye’yi Çin dışındaki yeni teknoloji üslerinden biri haline getirmeyi hedefliyor.

17 Nisan 2025, 09:56 Güncelleme: 17 Nisan 2025, 10:25
Lenovo Türkiye’yi teknoloji üssüne dönüştürmeye hazırlanıyor
Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu

Küresel bilişim teknolojileri (BT) pazarı 2027’ye kadar yüzde 55 büyüyerek 3.9 trilyon dolara ulaşmaya hazırlanıyor. Türkiye ise bu büyüme yarışında adımlarını hızlandırsa da henüz potansiyelinin çok başında. 2020-2023 arasında BT ihracatını yüzde 60 artırarak 2.4 milyar dolara çıkaran Türkiye’nin toplam ihracatındaki BT payı hâlâ sadece yüzde 1 seviyesinde. Lenovo’ya göre bu oran, Türkiye’nin dijital ekonomideki atılım kapasitesinin ne kadar büyük olduğunu, fakat aynı zamanda kat edilecek ciddi bir yol bulunduğunu da gösteriyor.

66 milyar doları aşan global cirosuyla 180 ülkede milyonlarca kullanıcıya ulaşan Lenovo, Türkiye’de ise her dört bilgisayardan birinin üreticisi konumunda. Şirketin 2024 yılı performansını ve 2025 yol haritasını paylaşmak üzere düzenlenen basın toplantısında konuşan Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu, "Toplam pazarda yüzde 24, kurumsal segmentte yüzde 32.3, dizüstü bilgisayarda yüzde 26.3, All-in-One ürünlerde yüzde 40.7 ve masaüstü segmentte yüzde 27.7 pazar payına ulaştık" diyerek, Lenovo’nun teknoloji tercihlerindeki güçlü etkisine dikkat çekti.

Yapay zekaya 1.2 milyar dolarlık taahhüt

Bu güçlü performansın ardında yalnızca donanım değil, yapay zekâ destekli dijital çözümler ve teknolojiye entegre iş modelleri yer alıyor. Lenovo, yapay zekâ alanına dünya genelinde 1,2 milyar doları aşan yatırım taahhüdünde bulundu. Bugün dünya çapında 400’den fazla AI uzmanıyla çalışan şirket, 4 farklı yapay zekâ merkezi ve 80’den fazla “AI-ready” platformla kurumsal müşterilere özel çözümler sunuyor. Lenovo’nun GPT-in-a-Box™, AIPOD™ ve Microsoft Copilot+ gibi yeni nesil araçları, işletmelere ölçeklenebilir hibrit yapay zekâ sistemleri kazandırıyor. Bu alandaki yıllık geliri 2 milyar doları aşan Lenovo, teknolojiyi bir araçtan öteye taşıyarak iş süreçlerinin yeniden tasarlanmasını sağlıyor.

Yapay zeka, siber güvenlik ve sürdürülebilirlik şirketin gelecek planlarında özel bir yere sahip. 2025 yılında yapay zekâ ve dijital dönüşüm odaklı büyümeye devam edecek olan Lenovo, yapay zekâdan veri merkezine, hibrit bulut altyapılarından uçtan uca dijital çözümlere kadar pek çok alanda teknoloji sunuyor.

Türkiye’de teknoloji üssü planı

Emre Hantaloğlu, şirketin Çin dışı yatırım stratejilerinde Türkiye’nin önemli bir potansiyel taşıdığına dikkat çekiyor. Çin dışında ABD ve Macaristan’da fabrikası bulunan Lenovo, Türkiye’de bir teknoloji merkezi kurmayı değerlendiriyor. Geçen yıl şirketin CTO’su konumuna yükselen ve teknoloji vizyonunu yöneten Tolga Kurtoğlu’nun yürüttüğü ön çalışmalar, bu stratejik adımın somutlaşmasına zemin hazırlıyor.

Küresel teknoloji pazarı hızla büyürken, sunucu pazarının 2025 yılında yüzde 19.7 oranında artarak 278 milyar dolarlık hacme ulaşması bekleniyor. Türkiye özelinde ise bu pazarın 393 milyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Aynı şekilde, dünya genelinde veri depolama pazarının 2025 itibarıyla 35.7 milyar dolarlık bir büyüklüğe erişmesi bekleniyor. Ayrıca dünya genelindeki süper bilgisayar pazarının yüzde 30’u da Lenovo tarafından karşılanıyor. Lenovo, global PC pazarında yüzde 23.5’lik, Türkiye pazarında ise yüzde 24’lük payıyla üst üste beşinci kez güçlü konumunu korudu.

CEO’lar verimlilik, CIO’lar yapay zeka peşinde

Hantaloğlu’nun paylaştığı veriler, 2025 yılında CEO ajandalarının en üst sırasında operasyonel verimlilik, maliyet optimizasyonu ve müşteri memnuniyeti yer alacağını ortaya koyuyor. CIO’lar ise yapay zekâ, siber güvenlik, veri analitiği ve bulut altyapılarına odaklanacak. Hantaloğlu, bu alanlarda sunduğu uçtan uca çözümlerle Lenovo’nun işletmelere sadece teknoloji değil, stratejik yol arkadaşlığı da sunduğunu söylüyor.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Yabancı öğrencilere vize engeli 44 milyar dolarlık katkıyı tehdit ediyor

    Yabancı öğrencilere vize engeli 44 milyar dolarlık katkıyı tehdit ediyor

  • Ülkeler ticaret savaşında neden misillemeden kaçınıyor?

    Ülkeler ticaret savaşında neden misillemeden kaçınıyor?

  • Çinli yatırımcılar dolardan uzaklaşıyor, rotayı Avrupa’ya çeviriyor

    Çinli yatırımcılar dolardan uzaklaşıyor, rotayı Avrupa’ya çeviriyor

  • UBS: Türk lirası artık eskisi kadar cazip değil

    UBS: Türk lirası artık eskisi kadar cazip değil

  • Ahmet Çalık aile şirketinden ayrılıp milyar dolarlık holding kurdu

    Ahmet Çalık aile şirketinden ayrılıp milyar dolarlık holding kurdu

  • Selçuk ve Haluk Bayraktar kardeşler milyarderler listesinde kanat açtı

    Selçuk ve Haluk Bayraktar kardeşler milyarderler listesinde kanat açtı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler