;
Arama

İsmet Koyun: DeepSeek ABD için oyun bozan, Dünya için fırsat

Avrupa finans sektörünün yarısından fazlasına hizmet veren, dünyanın önde gelen şirketlerinin data güvenliğini sağlayan Kobil'in kurucusu ve CEO’su İsmet Koyun; DeepSeek'in pazarın kurallarını altüst ettiğini ve kartların yeniden dağıtıldığını söyledi.

06 Şubat 2025, 11:20 Güncelleme: 07 Şubat 2025, 10:19

Airbus, Deutsche Telekom, IBM gibi dünyanın en büyük şirketlerinin yanı sıra Alman Federal Meclisi gibi devlet kuruluşlarına da dijital güvenlik çözümleri sunan Kobil’in Kurucusu ve CEO’su İsmet Koyun; Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek'in büyük teknoloji şirketlerinin kurduğu düzeni altüst ettiğini söyledi. Kobil ile ‘super app’ pazarının en büyük oyuncusu olma yolunda ilerleyen Koyun, Forbes Türkiye'ye yaptığı değerlendirmede "DeepSeek, ABD için oyun bozan – Dünya için fırsat" dedi ve sözlerine şöyle devam etti: 

"Güçlü şirketlerin oyununu bozdu"

DeepSeek büyük ve güçlü şirketlerin oyununu bozdu. Amerikalılar ve teknoloji devleri, önümüzdeki beş yıl içinde yapay zekaya 500 milyar dolar yatırım yapacaklarını duyurmuştu. Bunun arkasındaki mesaj netti: Sadece büyük sermaye ve güç sahibi olanlar bu oyunda yer alabilir. Ancak DeepSeek, sınırlı kaynaklarla da aynı performansın mümkün olduğunu kanıtladı. İşte tam da bu yüzden, bu Çinli startup’ı ABD ve teknoloji devleri için bir oyun bozan olarak görüyorum. DeepSeek, pazarın kurallarını altüst etti ve şimdi kartlar yeniden dağıtılıyor.

"Yapay zeka artık sadece ABD’nin tekelinde değil"

Bunun, cesur ve yenilikçi şirketlerden gelecek yeni yaklaşımlar ve teknolojiler dalgasını tetikleyeceğine inanıyorum. Pek çok girişimci şunu düşünecek: Eğer DeepSeek bunu başardıysa, ben de başarabilirim! Yapay zeka artık sadece büyük şirketlerin veya ABD’nin tekelinde değil – herkes bu alanda yer alabilir. Bu durum, özellikle Avrupa ve diğer bölgeler için büyük bir fırsat sunuyor. Ve gösteriyor ki, yapay zeka üstünlüğü için verilen mücadele henüz bitmiş değil.

"YZ insan gibi düşünemez ama yardımcı olabilir"

Koyun, Forbes Türkiye'nin geçen aylarda yapılan yapay zeka yuvarlak masa toplantısında bu yeni teknolojiyi şu ifadelerle değerlendirdi: 

Yapay zekanın bana göre iyi tarafı ile birlikte tehlikeli tarafı da var. Mesela sosyal medyadaki oluşumların bizi ne kadar manipüle ettiğini görüyoruz. Yapay zeka aslında bir algoritma. Arkasında bir dataya ve bunu işleyecek donanıma ihtiyacınız var. Teknolojik olarak insanlığın sonunu getirebilecek bir şey. “100 sene içinde insan gibi düşünebilir” deniyor. Her konuda olduğu gibi moda olunca herkes konuşuyor ama işin tekniğine baktığımız zaman dediğim gibi bir algoritması olması ve sizin onu eğitmeniz lazım. 

Yapay zekayı kendi işimizde kullandığımız zaman faydalı olacaktır. Ancak bir CEO yerine karar vereceğine falan inanmıyorum. Bazı şeylere yardımcı olabilir. En tehlikeli tarafı sosyal medya tarafı. Kullanıcının korunması lazım. Bir de hukuki olarak sorumlusu kim? Biri çıkıyor istediği açıklamayı yapıyor, diğeri rapor hazırlayıp yayınlıyor ama kim denetliyor bunları? 

Siber Şovelye: İsmet Koyun / Haber Detay - Tıkla Oku

Yuvarlak masa: Yapay zekada liderlik ihtiyacı


"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • OpenText Türkiye’de yeni yapay zeka çözümü Aviator'u tanıttı

    OpenText Türkiye’de yeni yapay zeka çözümü Aviator'u tanıttı

  • Eski OpenAI çalışanı Mira Murati rakip yapay zeka girişimi başlattı: Thinking Machines Lab

    Eski OpenAI çalışanı Mira Murati rakip yapay zeka girişimi başlattı: Thinking Machines Lab

  • Meta'dan denizaltı kablo döşeme planı: 50 bin kilometrelik Waterworth Projesi 5 kıtayı birbirine bağlayacak

    Meta'dan denizaltı kablo döşeme planı: 50 bin kilometrelik Waterworth Projesi 5 kıtayı birbirine bağlayacak

  • OpenAI, Elon Musk’ın devralma hamlesine karşı önlem alıyor

    OpenAI, Elon Musk’ın devralma hamlesine karşı önlem alıyor

  • Çin hava durumu kurumu DeepSeek’i kullanacak

    Çin hava durumu kurumu DeepSeek’i kullanacak

  • Girişimcilerin kaçırmaması gereken etkinlikler

    Girişimcilerin kaçırmaması gereken etkinlikler

Yazarlar

Çok Okunanlar