İlk Türk uzay girişimi Fergani'nin uydusu uzaya fırlatıldı
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktarın CEO'luğunu üstlendiği Fergani Uzay, ilk uydusu FGN-100-d1’i ABD’nin Vandenberg Üssü’nden SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya fırlattı. Transporter-12 görevi kapsamında fırlatılan uydu hidrojen peroksit uzay motoruyla donatılmış özel bir yapıya sahip. Uydunun uzay motoru testleri 2024 yılının Mayıs ayında başarıyla tamamlandı.
Selçuk Bayraktar, Fergani Uzayı’n çıkış noktasını “takım uydulardan oluşan küresel bir konumlama sistemi inşa etmek” olarak tanımlarken bu adımın hem Türkiye’nin uzaydaki varlığını hem de dünyadaki rekabet gücünü artıracağını vurguladı.
SpaceX'in Transporter-12 görevi toplamda 131 yükü taşıyarak küp uydular, mikro uydular ve yörünge transfer araçlarını uzaya taşıdı. Bu yükler arasında FGN-100-d1’in yanı sıra Plan-S şirketine ait 4 yeni Connecta IoT uydusu da yer aldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, fırlatma sonrası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Fergani’nin ilk uydusu FGN-100-d1 ve Plan-S’in 4 Connecta IoT uydusu uzaya fırlatıldı. Uzay ekosistemimiz Milli Uzay Programı hedeflerimiz doğrultusunda her geçen gün daha da güçlenecek” dedi.
Yeni bir teknoloji dönemi
Türkiye Uzay Ajansı (TUA), bu başarının ülkenin uzay ekosistemi için yeni bir dönem başlattığını belirtti. Yapılan açıklamada, “Fergani Uzay, Small-GEO kategorisindeki ilk uydusunu göndererek haberleşme ve coğrafi konumlandırma alanında küresel kapsama sunacak bir adım attı. Plan-S ise IoT ve 6G NTN haberleşme teknolojilerinde global çözümler geliştirmeye devam ediyor” ifadelerine yer verildi.
"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
Eren Taşar
2025'te yatırımcıları neler bekliyor?