Arama
Novus, yeni yatırım turuyla birlikte toplam yatırımını 2 milyon doların üzerine çıkardır. Şirketlerin yapay zeka ajanlarını kendi üretip eğiterek, iş akışı iş akışı (workflow) yarattığı ürünü "Dot Product"ı ise bu ay piyasaya sunmaya hazırlanıyor.

02 Ekim 2024, 03:12 ÖS GÜNCELLENDİ
Ajan Eğitimi
Yeni Yatırım: 1,5 milyon dolar yatırım alan, Vorga Can (solda) ve Egehan Asad'ın (sağda) kurduğu Novus, yapay zeka ajanlarının orkestrasyonunu sağlayarak şirket içi yapay zeka ürünlerini geliştirmeyi sürdürüyor.

Novus’un her ikisi de 28 yaşında olan kurucuları Egehan Asad ve Vorga Can, Amerika’daki ilk satışlarını, büyük bir mutlulukla anlatıyor: “ABD Boston’daki bir iş kıyafetleri üreticisi, podcast yaptıklarını ve pazarlama içeriği üretmek için bizim aracımızı kullanmak istediklerini söyledi. Müşteriye bir demo yaptık. Marka kılavuzunu sürükleyip içine bırakıyorsunuz ve ürünlere göre otomatik yazılar yazıyor. Çığlıklar attılar, ağladılar, bağırdılar. ‘Biz bunu alıyoruz’ dediler.” Bu heyecan dolu toplantının üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Novus için bu bir yıl, baş döndürücüydü. Öyle ki, ülkeden ülkeye ve etkinlikten etkinliğe koşan Asad ve Can hikayelerini anlatırken bile koşturur gibi konuşuyor. 

Novus’u diğer yapay zeka şirketlerinden ayıran özelliği, “yapay zeka ajanlarını” eğitmeye odaklanmaları. Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates’in beş yıl içinde herkesin bir asistanı haline geleceğini söylediği ajanlar, derin öğrenme, doğal dil işleme, makine öğrenimi ve diğer yapay zeka teknolojilerinden besleniyor. Böylece çok daha karmaşık talepleri karşılayabiliyorlar. Örneğin bu ajanların kullanımıyla hem araştırma hem raporlama hem özetleme hem de değerlendirme farklı yapay zeka araçları ile değil tek bir araç üzerinden yapılabiliyor. Novus da ürünlerinde eğittiği bu ajanlarını kullanıyor ve onlara “Novus Ajanları” adını veriyor. 

Şirketin şu anda “AutoContent” adını verdiği, komutlara göre özgün içerikler üreten aracının yanı sıra çağrı merkezleri için tüm görüşmelerin detaylı analizlerini yapan “360 Sales AI”, satın alma ve finans departmanları için bütçeleme, hesaplama ve raporlama yapan “FinGenius” ve şirketlere her türlü veriyle ilgili soru - cevap sunan “Enterprise Q&A” adını verdiği ürünleri bulunuyor. 

Koç Üniversitesi’nde öğrenci oldukları yıllarda tanışan iki ortağın 2020 yılında kurduğu Novus için birçok girişimde olduğu gibi kervan biraz yolda düzülmüş ve iş modelleri zaman içinde değişmiş. Başlangıçta içerik üreticilerin işini kolaylaştıran ve doğal dil işleme (NLP) teknolojileri ile özgün metinler sunan, uzun yazıların özetlenmesini ve bilgilerin teyit edilmesini sağlayan Novus, şu anda şirketlerin iş akışlarını kolaylaştırmak için yapay zeka temelli ürünler sunuyor. 

Novus, 2022’de MIT’den aldıkları, Egehan Asad’ın “can suyu” olarak adlandırdığı 25 bin dolarlık hibenin hemen ardından ilk yatırımını 4,5 milyon euro değerlemeyle Estonya merkezli Startup Wise Guys’tan almıştı. Vorga Can, aldıkları ilk yatırım için “Biz o zaman, o yatırım kadar etmiyorduk. Hatta Startup Wise Guys’ın CEO’su Cristobal Alonso ‘Bu değerde değilsiniz ancak ben bu bahse gireceğim. Bahsettiğiniz rakamlara ulaşırsanız sizi tebrik edeceğim’ demişti. Ve etti de…” diyor. 

Geçen bir yılda ise Novus, iki yatırım turunu daha tamamladı. Eylül 2023’te, Inveo Ventures, Startup Wise Guys, Venture Lane ve Aegan Ventures’ın katıldığı ilk turda 500 bin dolar yatırım alan şirket, bu yıl yeni turda da 1,5 milyon dolar aldı. 

Novus’un yatırımcısı Venture Lane’in kurucusu Christian Magel şirket için “Karşımızda çok yetenekli bir kurucu ekip, şirketlerin kronik sorunlarını çözen bir ürün, büyük bir pazarlama becerisi ve LLM destekli özel SaaS platformuna yönelik bir hizmet uygulaması vardı. Büyük bir pazar fırsatıydı. 12 ay gibi bir sürede Novus’un güçlü büyümesi de gördüğümüz fırsatı haklı çıkardı” diyor. 

Novus’un kısa geçmişinde çok sayıda dönüm noktası var. Ekipte yer alan Ekin Akyürek’in MIT mezunu olması sayesinde 2022 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün girişim programı olan, sektörün Sami Shalabi ve Jinane Abounadi gibi önde genel isimlerinin mentorluk yaptığı, üyelere özel eğitimler veren girişimcilik programı Sandbox’a başvuran Novus, bu programı başarıyla tamamlamış ve ikinci kez kabul edilmiş. Bu sırada Amerika merkezli B2B teknoloji şirketlerini desteklemek amacıyla kurulan bir start-up oluşumu olan Venture Lane’in kendilerine ulaşması üzerine onların eğitim programına katılan Novus’un kurucuları için bu deneyim, “birebir Harvard MBA’i”. 

Amerika ve Türkiye arasında mekik dokuyan, bir yandan satış yapıp bir yandan ürettikleri yapay zekayı sektörün ihtiyaçlarına göre geliştirmeye çalışan Novus ekibi, 2023 Mayıs ayında QBeyond’un programına katıldığında sektörde ‘on-premise’ yani şirket içi bir yapay zekaya ihtiyaç duyulduğunu görmüş. On-premise, OpenAI gibi bulut değil, şirketin kendi sunucusunda, şirketin datasını kullanarak hizmet veren bir yapay zeka modeli. Asad bu modelin avantajlarını şöyle anlatıyor: “Tamamen şirket içinde olduğu için oldukça güvenli. Küçük ekran kartlarında çalışabildiği için daha tasarruflu, istediğiniz şeyi doğrudan veren bir yapay zeka modeli. Bunu yapmaya başlayınca fark ettik ki bu çok ciddi bir fırsat.” 

Novus, şirketlerin talepleri ve ihtiyaçlarına göre geliştirdiği ürünlerini hem açık kaynaklı hem de şirket içi yapabildiği gibi bu isteklere doğrudan yanıt verecek şekilde de tasarlıyor. Vorga Can bunu bir örnekle şöyle anlatıyor: “Şirketlerin her bölümü için farklı çalışmalar mevcut ancak ‘call center’ örneğinden yola çıkalım. Call center’larda milyonlarca konuşma yer alıyor. Aylık olarak neyin iyi, neyin kötü gittiğini, kimin başarılı, kimin başarısız olduğunu biliyor, daha doğrusu yapı bu datalara sahip. İşte bu datalarla bir geri bildirim ve puanlama sistemi kurgulamak veya bu dataları analiz etmek isteniyor. Yapay zeka ajanlarını buna göre eğiterek bu ürünü onlara sunabiliyoruz.” 

Novus yeni ürününü bu ay piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. “Dot Product” adını verdikleri bu ürün, şirketlerin kendi yapay zeka ajanlarını eğitmelerini sağlayacak ve neredeyse tüm departmanların iş akışlarını yapay zeka ile düzenlenmesini mümkün kılacak. Aslında Novus yerine şirketler yapay zeka ajanlarına ne istediklerini aktaracak ve ürün, şirketlerin talepleriyle şekillenecek. 

Novus ayrıca birçok yapay zeka girişiminin de yaptığı gibi distribütörlük üzerine çalışıyor. Bu alanda ilk anlaşmasını Acıbadem Hastaneleri ile Auto-content ve 360 Sales AI üzerinden yaptı. Vestel Ventures liderliğindeki Tacirler Portföy Yönetimi ve Inveo Ventures'ın katıldığı son yatırım turunda 14 milyon dolar değerleme üzerinden 1,5 milyon dolar yatırım alan şirket, yapay zekanın yapay zekayı ürettiği, koordine ettiği veya seçtiği yeni ürünlerini yayınlamak için gün sayıyor. Vorga Can: “Her alan yapay zeka, yapay zeka ajanları ve bu orkestrasyonlarla kolaylaştırılabilir” diyor.


"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik