Enerjisa Üretim'in yenilenebilir enerji projelerine 1 milyar dolarlık kredi desteği
Enerjisa Üretim, Çanakkale, Aydın ve Balıkesir illerinde yapımı süren 750 MW kapasiteli rüzgar enerji santrali projeleri için kredi temini konusunda anlaşmaya vardı. Sağlanan finansman, U.S. International Development Finance Corporation (DFC), JP Morgan, HSBC, KfW IPEX-Bank, Deutsche Investitions ve Akbank gibi yerel ve uluslararası finans kuruluşları tarafından sağlanırken, Euler Hermes de ihracat kredi garantisi sunacak.
Kredinin geri ödemesi 1,5 yıllık geri ödemesiz dönemin ardından 2034 yılı sonuna kadar altı aylık taksitler halinde yapılacak. Enerjisa Üretim, YEKA-2'nin kalan 250 MW’lık kısmı için de finansman çalışmalarına devam ediyor. Projelerin tamamlanmasıyla, Enerjisa Üretim 2026 itibarıyla 5.000 MW kurulu güce ve yüzde 60 yenilenebilir enerji payına ulaşmayı hedefliyor.
KAP'a yapılan açıklama
Sermayesini temsil eden paylarının yüzde 50'si dolaylı olarak Şirketimize ait olan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. (Enerjisa Üretim)'nin Türkiye yenilebilir enerji pazarındaki lider konumunun güçlendirilmesi hedefleri doğrultusunda 2026 yılının ilk çeyreğine kadar kademeli olarak tamamlanarak devreye alınması hedeflenen, toplam kurulu gücü 1000 MW olacak şekilde kurulacak olan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı 2 (YEKA-2)'nin 750 MW'lık kısmının finansmanı amacıyla, Enerjisa Üretim ile finans kuruluşları arasında 1,012 milyar USD'ye kadar kredi temini konusunda mutabakata varılmıştır.
Söz konusu kredinin sağlayıcıları arasında küresel çapta önemli altyapı ve enerji projelerinin finansmanını sağlayan U.S. International Development Finance Corporation (DFC), JP Morgan, HSBC, KfW IPEX-Bank, Deutsche Investitions - und Entwicklungsgesellschaft (German Investment Corporation), Akbank ve Proparco gibi yerel ve uluslararası finans kuruluşları yer almaktadır. Bunun yanında projenin önemli bir kısmı için Euler Hermes de ihracat kredi garantisi sağlayarak finansman işleminde yer almaktadır.
Söz konusu kredi, Enerjisa Üretim'in Çanakkale, Aydın ve Balıkesir illerinde yatırımı devam eden, Armutçuk RES, Akköy RES, Ihlamur RES, Ovacık RES, Hacıhıdırlar RES, Dampınar RES, Harmancık RES, Kestanederesi RES ve Uygar RES projelerinin finansmanında kullanılacak olup, tahsis edilen kredi limiti çerçevesinde alınacak kredi tutarlarının geri ödemesi 1'5 yıllık geri ödemesiz dönem sonrasında altı aylık aralıklarla ödemeler şeklinde 2034 yılı sonuna kadar tamamlanacaktır.
Ayrıca, YEKA – 2 projelerinin kalan 250 MW'lık kısmının finansmanına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.
Devam eden yatırımların tamamlanması ve devreye alınacak kapasite artışları ile birlikte Enerjisa Üretim 2026 yılı itibarıyla yaklaşık 5.000 MW'lık kurulu güce ve %60 yenilenebilir enerji payına ulaşarak Türkiye'de özel sektör elektrik üretiminde lider konumunu güçlendirecektir.
Enerjisa Üretim'in devam eden yatırımları ile kapasite artışları ve ilave finansman imkânlarıyla ilgili gelişmeler kamuyla paylaşılacaktır.