;
Arama

Şekerbank’a 160 milyon dolarlık yurt dışı kaynak

Şekerbank, yaklaşık 160 milyon dolar tutarında, 5 yıl vadeli yurt dışı kaynak sağladı. Kredi ağırlıklı kırsal bölgelerdeki KOBİ, mikro işletme, sürdürülebilir tarım ve kadın girişimcilere kullandırılacak. Şekerbank Genel Müdürü Aybala Şimşek Galpin, “Beş yıl içerisinde 230 bini aşkın çiftçi, esnaf ve kadın işletmesine ulaşmayı hedefliyoruz” diyor. 

05 Kasım 2024, 04:21 ÖS EKLENDİ
Şekerbank’a 160 milyon dolarlık yurt dışı kaynak

Şekerbank kalkınma odaklı uluslararası finans kuruluşlarından yaklaşık 160 milyon dolar tutarında beş yıl vadeli yurtdışı kaynak sağladı. Euro ve dolar olmak üzere iki dilimden oluşan sendikasyon kredisi, kırsal bölgeler ağırlıklı olmak üzere, KOBİ ve mikro işletmeler ile sürdürülebilir tarım ve kadın bankacılığı alanlarına yönelik kullanılacak.

Kredinin imza töreninde konuşan Şekerbank Genel Müdürü Aybala Şimşek Galpin, kredinin Türkiye’deki üç büyük il hariç ağırlıklı kırsal bölgelerin sosyal ve çevresel kalkınmasına yönelik kullandırılacağını açıkladı. 

Galpin, 160 milyon dolarlık kaynağın kullanım amaçları hakkında ise şunları söyledi; “Öncelikle kırsal bölgeler olmak üzere bu alanlarda mikro işletmelerin, küçük ve orta boy işletmelerin finansmanı, bankamızın kuruluş misyonu olan sürdürülebilir tarımın finansmanı ve kadın bankacılığı kapsamında, yine kadınların ekonomiye dahil edilmesinin desteklenmesi üzerine bu kaynaklar kullandırılacak.” 

Avro ve dolar bazında farklı birimlerde edindikleri kaynakla, gelecek 5 yıl içerisinde 230 bini aşkın çiftçiye, esnafa, kadın işletmeye ulaşmayı hedeflediklerini de söyleyen Galpin, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Kaynağın tutarından ziyade, hem yatırımcı kitlesinin hem kullanım amacının yüzde 100 sosyal ve çevresel başlıklar altında toplanması oldukça değerlidir. Uluslararası finans kuruluşları, Türkiye’de merkez dışı bölgelerdeki çiftçi ve KOBİ’lere ulaşmak, sürdürülebilir ve kapsayıcı finansmanı desteklemek için Şekerbank’ı öncü bir anahtar banka olarak görmeye devam ediyor. Nitekim bankamızın yurtdışı kredilerinin tamamı kalkınma odaklı uluslararası finans kuruluşlarından, yalnızca sosyal ve çevresel amaçlar için edinilmiştir.”

Hollanda Kalkınma Bankası (FMO) liderliğindeki sendikasyon kredisine Fransız Kalkınma Ajansı (AFD)’nın özel sektör temsilcisi Proparco, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve çevresel ve sosyal kalkınma odaklı etki fonları olan Güneydoğu Avrupa Fonu (EFSE), Blue Orchard Mikrofinansman Fonu (BOMF) ve ILX Fonu (ILX) dahil toplam 6 uluslararası finans kuruluşu katıldı.

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ise Şekerbank’a sağladığı krediyle Türkiye’de ilk kez özel sektöre yönelik finansman desteği sunmuş oldu.

Proparco Türkiye, Kafkaslar, Orta Asya, Balkanlar ve Doğu Avrupa Bölge Direktörü Stéphane Froissardey ise sağlanan krediye ilişkin şu şekilde konuştu: “Toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirerek kadınların ekonomiye dahil edilmesi, mikro işletmeleri ve KOBİ’leri destekleme taahhüdümüz için önemli bir adım olma niteliği taşıyan bu finansmanı bankaya sağlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Amacımız, etkili projelerde toplumsal cinsiyet eşitliğine öncelik vererek, Türkiye’de sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik etmek, finansal kapsayıcılığı artırmak ve herkes için eşit fırsatlar oluşturmak.”